granen på plats

Ligger här på soffan som ett litet beredskap.. 

Nya assistenten som är natt tjänstare, är kanon fin assistent. Varför jag ligger här, är för att vara till hands vid frågetecken om ngr sådana uppkommer. 
Men så också ligger jag här, för jag sover inte skönt här.. Å på så vis vaknar jag lättare, som inatt klockan 03,30 och imorgonbiti 06,30 behöver upp för att ta blodprov på Mathilda... 

Blodketonerna är inte dem bästa på morgonen. Därav tas blodprov nattetid med nu och tidig morgon och kvällstid. Även provas det att ges mat på natten också, så hoppas vi på bättre blodketoner på morgonen. Att det "bara" är nattmat som behövs för fröken. 

Hjärtat mitt fick just ett kraftigt anfall, gör så ont i hjärtat varenda gång... 


Till Mathildas stora förtjusning så har granen idag kommit på plats! Mathilda skulle nog vilja ha en gran året runt, som hon älskar granar med massa glitter å lyse. 

Tänker mer å mer på den framtida operationen efter nyår... Känner hur jag "går ner mig" mer och mer succesivt.. 
Aja.. Vi ska väl klara det också! dessa tankar

Tankarna snurrar...... Ketogen kost.. Är den bra eller är den dålig... 
En nöjdare tjej, färre anfall... Men värre anfall???!!! Borde va förbjudet att behöva välja mellan pest och kolera...

Röntgen som gjordes för några veckor sen.. Där de upptäckte att frökens höft är körd... 
Och ju närmare årsskiftet man kommer, ju mer nervös och jobbigt är det... För efter årsskiftet är de dags att om igen bosätta oss i Lund, och denna gång för att operera höften :(  En stor operation.. Och med inga garantier.. 


Älskar min älskade Mathilda så in i massa mycket!! Livet med henne är fantastiskt, allt hon lärt/lär mig, hennes personlighet, kämparglöd som aldrig släcks.....
Pippi långstrump kan slänga sig i väggen!!! Mathilda min starka flicka ..amazing! 

Att fröken är handikappad, bekommer inte mig ett skit. Visst kommer man ibland in i tankar när man ser barn i samma ålder.. Framför allt flickor.. Som kan springa.. Stå.. Prata..sjunga...med mera... Det kan periodvis vara såå känsligt att se dem.. Då tänker man en massa "tänk om"... Och får lite tårar i ögonen. 

Fantatiska unge, vad skulle man gjort utan dig!!!! 

Meeen.. Kan inte säg annat än... Sanningen... Att så mkt omkring Mathilda... Dödar mig innifrån... 
ett tag sen..

Hej fina ni! 

Kollade min statistik, och blev förvånad över hur många som hänger kvar och väntar på ett inlägg tydligen :-) så tänkte att nu får jag minsann ge er ett.

Mycket har hänt sen sist, som vanligt.
Mathilda fick åka på sin första camping i sommras, vilket gick förvånadsvärt bra! Visst är det bökigt och trångt, men det är väl de som är camping :-) absolut fler campingar för fröken, hon älskade det! 

Men kramperna... Ja dem är som de är... 

Slutet på september lades jag och Mathilda in på Lund sjukhus. Där vi drog igång Ketogen kost. Mathilda får bara via sin knapp, ingenting via munnen. 
Oftast då hon ätit via munnen på sistone så bidrog det ändå bara till anfall, då hon inte klarar "pressen" liksom... Så knappen är det bästa för fröken. 

Sen ketogen kost startades så har vi absolut fått lite ljus. 
Mathilda mår som person bättre, mindre frånvarande.. Hon har ju under en lång tid varit i ngn ep bubbla... Har knappt gett ifrån sig ett leende osv.. 

Meeeen
De stora kramperna har förändrats sen vi startade ketogen kost. De är nu mkt kraftigare, mer och längre andningsuppehåll, fler ambulansåk osv... 
Men betydligt färre anfall har hon än innan, men tyvärr värre.. 
Men Mathilda i sig mår mkt bättre så ketogen kost fortsätter vi med! I hopp om att de kanske blir ännu bättre?! 

Mathilda har fått förkortad skoltid, så hon går tre timmar per dag. Jaa så stannar hon ju hemma vid behov även. ...

Denna satans epilepsi är iaf som vanligt... Ett jävla helvete!!! Hon får gärna va så handikappad som möjligt, bara hon är lycklig!!!! Men epilepsin.... Är fan så onödig!!! 
De anfall då man ringer 112.... Ja varje gång undrar man "kommer hon överleva denna gången med?" 


Orättvis tanke.. Man bör inte behöva ha det om sina barn 💖


lycka
blandade tankar...rörigatankar

Tankarna far omkring lite extra...

Jag må säg att det är en jävla sommar! men ska väl försöka vara glad ändå... sägs det.

under veckans läger har man sett himla många mönster angående Mathildas epilepsi, äntligen kan man åtminstone försöka göra något som kan underlätta nååågot iaf..

En cirka 15-17timmars sömn vill fröken gärna ha per dygn.... yeho va många timmar över att umgås med henne då :-( men vad gör man inte för att putta bort den dumma epilepsin?! det va ju som när hon var mindre, massor sömn ungefär i ett års tid så lättade iaf anfallen..
Det är bara att tänka om helt enkelt, hon är i en jävla dålig period.

epilepsiaktiviteter dygnet runt i stackars hjärnan och hjärnrytm är obefintlig!
varsågod min älskade, ta så mkt sömn du bara vill och behöver!

trist att de värsta perioderna kommer tillbaka, men det är ju sanna livet för hjärtat tyvärr.
allt kommer för alltid gå i vågor!

Magkänslan sa nej till Lchf kosten (likt ketogenkost).. kändes inte rätt .. säg va ni vill!
Mathilda gillade inte den heller att äta, så hon tappade en del av äta förmågan IGEN!!!
dessa val och allt man får ta med alla dess fördelar och nackdelar, de e fan inte lätt och inget är mer rätt än de andra.

nu får Mathilda ingen sondmat heller, väck med sånt jävla skit som skapar betong i magen på henne, vanlig jäkla kost. JAPP det får det bli! och det har vi kört nu i en vecka.

på lägret va det totalstopp,mathilda åt inte med munnen alls. för så fort vi kom in i matsalen så krampade hon :-( hon tålde inte miljön... :-( hon som alltid älskat sån miljö, hoppas hon en dag igen tål det igen... nu får man ju undvika det så gott de går, fundera oxo på köpa öronproppar och se om det har effekt de ggr man e på röriga ställen...

men iaf succesivt äter hon nu, igår och idag. ngr skedar, sen orkar hon inte mer :-( men hoppaa hon kommer igång igen. äter via munnen en gg per dag och resten mixas å ges i slangen. intressant va dietisten kommer säg den dan dem vill veta va hon äter, jaa de e full koll på de som har knapp vill jag lova, sjukt... jag vill faktiskt ge mitt barn vanlig mat och inte ngt konstgjort skit! (obs!! klankar verkligen inte ner på andra som ger sondmat så ni tänker på det). det är inte så jag menar alls. men jag tror att många känner som mig ang sondmaten... faktiskt.
men det är inte alla som kan äta vanlig mat eller ens få det i knappen osv osv. så är det ju, behoven är olika.

iaf så fort vi va i matsalen eller i aulan så krampade hjärtat...på tok för rörigt. å när vi va riktigt trångt i strandstugan och fullt av folk så krampade hon som tusan där :-( ... stackare..

jag har andra magkänslor på vad jag skulle önska för Mathildas ep... som jag å läkaren ska prata om... men håller de för mig själv.
tacksam att läkaren går en del efter föräldras magkänsla ibland. hon uppskattar oxo att man e engagerad å skapar sig dessa magkänslor för dem är de viktigaste.

håller på trappa ut en skit medicin, och så har vi ökat en medicin liiite....
denna medicinvärld asså!

nu igår kväll och i dag får jag säg ngt positivt om, mathilda har varit väldigt nöjd å rörlig... vissat liite av sig själv.... saknar min HELA Mathilda....

det här med att blogga på luren e klurigt, tycker de e för smått ..börja nog bli gammal ;)
på tal om ålder... fick frågan i helgen hur gammal jag va.. blev helt ställd och kunde inte komma på hur gammal jag är hahaha! åh när det väl kom fram så känns de så konstigt och känns inte som åldern stämmer överens med mig själv... hmmm... känner mig sååå mkt äldre...kanske oxo för jag i regel går bäst ihop med de som är mkt äldre ön mig, men ska väl va glad för dem unga åren ;-)

tankarna har verkligen sprakat ngn vecka nu ang mathildas assistans.... vet inte riktigt vad.. känns vissa dagar som att man lika gärna kunde hoppat över utomstående assar för det ger mer problem än nytta... mmm det senaste halvåret har varit ren skit !!! menar vår sits med assistans har varit ren skit!! och när man läser i olika grupper på fb blir man glad...vi är långt ifrån dem enda som har de så..samtidigt blir man förstås ledsen. men varför kan inte personlig assistans rulla på för alltid??? det går liksom i perioder det med... så drygt!
och folk tror att mathilda ska flytta hemifrån ngn gg?? IN MY AS! never!!! när man vet och hör från andra håll hur assistans "fungerar"..... så många tankar..så mkt känslor....man vet inte var mam ska görav med allt man bär på....

att försöka le...på riktigt... att bemöta människor trevligt....att kunna må bra.... när epilepsin och assistansen dränker mig....

att behöva inse att det aldrig kommer va bra... ett problemfritt liv som så många andra har.... man könner ju en del med vuxna barn som klart å tydligt säger "det är bara att kämpa på ocv aldrig förvänta sig att ngt kommer bli helt bra!"

känner mig så förbaskat klagande... men det är ju bland annat det jag har bloggen till.

satt med mathilda i famnen tidigare ikväll å bara tittade pp henne... hon gjorde sin kalleanka mun och funderade och fumlade med sina händer...stark i rygg å nacke var hon oxo ikväll... hon är nio år... satt i mitt knä och jag behövde inte hålla henne så mkt..stabil tjej ikväll o pigg efter cirka 17tim sömn detta dygn...
trots den fruktansvärda epilepsin... assistansen som aldrig rullar problemfritt så tittade jag på henne å bara log....det spritter i hela kroppen, jag ryser och glädjs av att veta du är miiiiiiiin dotter och jag är så stolt över dig..tusen ggr om!


problemen tar aldrig slut...men när ska dem lindras???
byta ut ngt problem mot en infleunsa...eller nåt...

hoppet finns..men det är jävligt jobbigt det kan jag säg utan att ljuga eller försköna sanningen (som det görs ofta i bloggar)...

trots allt så är det rätt okej, men hoppas på lite puzzelbitar kunde falla på plats... och mer av kärlek och lycka!svåra val

finns inget annat jag hatar så mkt som jag hatar epilepsi.
och maktlösheten man besitter är så tuff :-(

Denna veckan har vi alla varit varann nära hela tiden, och jag har uppmärksamt sååååå mkt hos Mathilda vad som triggar epilepsin osv hos henne.

hur lätt är det... saker Mathilda älskar...triggar epilepsin.... vad fan väljer man... låter kanske alltid självklart att man väljer att bortse från de hon gillar så hennes ep inte triggas... men Nej jag tycker inte att valet är så himla lätt! hon måste

ju också få göra saker hon tycker om, vad har hon annars för liv? nä sen såklart vill man inte ha epn heller... men den är livet tyvärr... men nej det finns nog inga kloka val alls på denna punkten....
glädje och sorg!

tycker så synd om mitt hjärta, det gör verkligen ont i mig att se henne krampa så mkt hon nu gjort länge...å vetenskapen av att hon inte har ngn hjärnrytm....har epaktivitet hela tiden dygnet runt även om andra inte ser...

denna helvetes epilepsi!!! denna kväll var hopplös... en av kvällens kramperna som kom... som saktade ner.. å sedan drog till en rejäl kraft au osv.... stesolid! och sorg... å ngn timme där på...ett nytt anfall . ..... hopplöst!

på måndag rings det till sjukan... nu ska det mailas till läkaren, står inte ut! mitt hjärta gråter dagarna i ända... hur lycklig jag än ser ut att vara.


hoppet sänks...att se sitt barn somna.... av narkotika läkemedel.... med sprängdröda ögon...helt lealös...snabb andad..... å en anfallslista som ser Skit ut varenda dag!

det är tyvärr en vanlig vardag.... vissa dagar är tuffare än andra... inatt är en natt som känns tuff..

jag önskar såå att du fick bli epilepsifri Mathilda! skiter blanka fan i om du inte kan gå stå krypa sitta prata osv... men den där epilepsin hade jag velat utrota för gott hos dig å alla andra som är drabbade!

Haft lchf kost sedan 29juni. undras hur lång tid man ska ge det.... en chans..
hoppet sänks...varje dag...
önskar såå att jag kunde byta med dig! å andra sidan är du den enda jag vet som klarar denna kamp så som du <3

imorgon får du en ny kompis, Nelly heter hon! det har vi längtat efter att få träffa äntligen!!! efter kontakt på instagram och facebook sedan ett bra tag tillbaka..

älskade mathilda, hoppas du kommer få en bra vecka!

love u

ett av dagens anfall

lillan råkade ha tummen i mun ...å pang så kom ett kraftigt anfall.. stackare <3 de va på gränsen till att gå håll...oooo nooo! inte pencilindax igen tänkte jag direkt!! de har hon ju fått wtt par ggr pga bett i händerna av epanfall...

epilepsi tar också Liv!!

Ta vara på varje dag med din välskötta fina flicka.......

Epilepsin lever runt helt hysteriskt, epilepsiaktiviteter dygnet runt...varenda sekund.. vissa sekunder mer..vissa mindre.

Alla dess olika mediciner som är provade... listan är lång... läkaren har gett upp mediciner...kanske skulle hon testa en till... kanske...

M läkare vill ha henne till Lund för ketogenkost, Men lund i sin tur kan inte ta emot för än i höst!!!! Men vår läkare tjatar på!!! det är akut...riktigt akut... de vet annars inte riktigt vad dem ska göra.

imorgon ska Mathilda träffa sin läkare.. hon ville se henne lite.... kolla henne lite... å prata om allt... lite nervöst. .man vet aldrig vad hon säger..

Dagarna behöver inte vara lätträknade för Mathilda... inte alls! Samtidigt som de mkt möjligt kan vara det! epilepsin är så tuff så tuff mot Mathilda och akut medicinerna hjälper knappt!

mathilda är en sann kämpe...en krigarprinsessa! så många berg hon fått ta sig över, hoppas jag hon tar sig över igen!... och igen...och igen!

alla dessa mediciner lillan har i kroppen... och all narkotika vi får stoppa i henne ..... det gör så ont i magen!

hennes syskon har på sistone börjat hålla koll på henne, de är så rädda... rädda att ngt hemskt ska hända deras stora syster.

casper frågade: mamma kan mathilda dö av anfall?

jag vill inte ens svara..

trots allt detta svåra för oss alla, så är det fantastiskt tycker jag hur glada vi är vissa dagar :) även Mathilda!!! men visst, minsta lilla som går emot oss så sänker vi oss på två sekunder... vi har inga starka krafter att hålla emot ...tyvärr..
känns jobbigt hur människor också kan utnytja det.... inte nog med att det är de jobbigaste... med människor omkring oss som inte vill/kan förstå oss ngt alls... som tror allt är så himla enkelt... denna epilepsi...den står oss i hals hjärta å ut genom öron! den är i våra tankar hela tiden... allt ting som den hemska sjukdommen kan göra med vår Mathilda och vad den gör varje dag...varje minut... varje sekund.

det är svårt att söka till sig stöd hos människor.. svårare på sistone... blivit att man nu ger fan i det, vill inte i allt jobbigt behöva höra va jobbig man är..
man håller sig ifrån andra...man stänger sig inne..borta..från allt å alla. man vet inte var man ska stå eller göra... var man kan prata... vem man kan prata med ....
vissa människor är nyfikna av spänning å massa andra dåliga anled...andra nyfikna för dem bryr sig... men de där att veta vilka man kan prata med ..
asch nä, håller mig till hundarn!!! jag vet att allt jag säger stannar där och dem klagar inte heller, dem finns mer än gärna för sin matte <3

till den där eviga jobbiga epilepsin... den borde utrotas!!!!
för nio år sen viste jag inte vas epilepsi va för ngt... nu dessa nio år..vet man för mkt!

aja! sådan stress press man känner inom sig... så tog jag skiten i egna händer i vöntan på Lund!!!!!
drog igång Lchf på Mathilda idag, ungerfär som ketogen.
jag hoppas hoppas såååå att dwt kan göra ngn skillnad! hoppet har nästan lämnat mig... men än är där liiiiiiiiite kvar!
hoppas hoppas!!!!

jag önskar så...att min flicka kan få vara ifred från epilepsin......

människor pratar om epilepsi som inget.... men ni skulle oxo behöva lära er.... epilepsi är minst lika tufft som en cancer! fast det är ju på olika sätt.
alla kopplar döden med cancer, som tur är så vinner många över den! tack å lov!
epilepsi är lika rälig sjukdom.... tyvärr är sanning sådan! epilepsi tar också liv... inte bara för de slår sig exempel... utan även i ett anfall...anfall som ex inte släpper... som när mathilda varit på väg att försvinna från oss.....


stöd hjärnfonden!!!

sist jag pratase med läkaren i telefon förra veckan....
så fortsatte hon med sitt förtydligande
"din dotter är så svårt så svårt så svårt så svårt sjuk i hjärnan nu Madde" hon har så svåra så svåra hjärnsjukdomar och epilepsin vill inte släppa!" osv osv..

hon är rak och bra! men visst fan är de jobbigt att höra..bara jag skrover det nu...så skakar jag i kroppen och ryser... men det är skönt att bara tragga av sig ngnstans... där folk själva dessutom kan välja om de vill läsa eller inte!


HÅLL ALLA TUMMAR Å TÅR PÅ ATT LCHF KAN HJÄLPA MATHILDA NÅGOT I ALLAFALL!!!!!


Helgen slut... oh jag har varit sjuk sen onsdag -torsdag natt... känner mig frisk idag ...förutom då öron som slår lock,piper,susar,dunkar och gör ont.. och en hals som gör ont när jag sväljer mitt saliv.... buuuhuuu hoppas det försvinner snart!!!! jag blir så rastlös å tål inte det där med att va sjuk... har inte tid med det tycker jag... å bruka bara va sjuk max en gg per år om ens det då... å se bruka faktiskt inte vara så här länge..men jodå!
men intw pausar livet för det... bara att fortsätta få livet i rullning på alla plan!

NU har jag fått tragga av mig en sväng!
kanske ingen som pallat läsa så här långt ...aja

längtar som en tok, räknar ner dagarna 7

CIAO

ambulans å här är vi..

kände ett enormt blogg sug plötsligt...

i söndags var vi på Andys lekland, Mathilda krampade en del och fick stesolid... krampade även efter stesolid så fick stesolid nr 2 och ett samtal till 112 ringdes... ambulsns hämtade oss...

nu ligger vi ff på sjukhus och ovisheten är stor och vet inte när eller vad som sker dag för dag.. det är verkligen att ta en minut i sänder.. här..

mängder med buccolam och stesolid dagligen...

mathildas läkare besökte oss oxo igår.. då hon förklarade hur aggressivt eeget såg ut som gjordes i måndags... riktigt aggressivt va det och att hon verkligen är akut"sjuk"...
det väntas videofilmning med dygnetrunt eeg, behandlig och testande på ketogen....

man hoppas hela dagarna att det plötsligt ska vända och bli kanon! mathilda är väldigt speciell... kan gå från livsfarligt dålig ena dagen till bra dagen därpå och tvärtom... man vet aldrig var man har hennes ep... eller ngt...

det sattes in ny medicin i förgår.. som ökades upp drastiskt igår även en av hennes andra ökades upp! i hopp om ngt positivt ska ske!!!

hon vaknade så glad och sprallig imorse, sprallade bra stund.... men de slutade med anfall :( varit vaken lite mer men ändå varit mkt borts med... haft sin kusin rasmus här idag som hon myst med!

trodde denna dag va en bättre dag... men nej... två buccolam idag... varav ett riktigt kraftigt anfall ikväll med andningsuppehåll och hela köret!! faaan.... det sänkte mitt hopp... och nu precid fick hon yttligare en kramp....och stesolid rakt in i blodet :-(

vad händer inatt... vad händer imorgon... kommer hon klara detta också.... när kommer vi hem...när kan vi få va en familj... njuta av sommaren... när får jag se min glada lyckliga mathilda igen...

gör så ont att se henne sån här... och veta hur allvarligt det är...livsfara.... inte nog m det så allt annat runt omkring...hundar, barnen, mannen, jobb, aslsistans å allt annat....
tacksam för de besöken jag fått, man håller sig lite mer över yttan då iaf... men ledsen över att se att min man är så mkt utan stöd där hemma <3

vill bara hem nuuuuu

underbar dejt

Träffade en tjej för ett tag sen som "föll mig i smaken" som människa att träffa & umgås med!

idag blev äntligen en dejt av med dem tsm med våra solstrålar Mathilda & Bella.
Bella, precis som Mathilda har sina specialiteter.

som flickorna trivdes ihop, heelt fantastiskt att se! <3

Även vi mammor trivdes väääldigt bra!
Känslan att sitta och prata om allt med en som tänker känner och lever likvärdiga liv som en själv. Det är värdefullt. någon som förstår vartenda ord! Vi hade både tråkiga och roliga och bra likadana erfarenheter att tragga om. Vi har båda utomstående assistenter, det är vääldigt speciellt! och finns ju hur mkt som helst att prata om..

Längtar redan till nästa dejt!
tänk... det finns faktiskt fler som vi

Spontan intervju och Mindfulness

Helt spontant så bokade jag in en intervju idag till imorgon. En tjej jag tidigare mött på och fått en bra bild av! De va från kontoret idag jag fick mail angående henne, och jag nappade direkt eftersom jag även hört mycket bra om henne. Spännande!
 
Utöver det ska det köpas färdigt Mathildas födelsedagspresenter imorgon, då tiden inte funnits tidigare i veckan direkt. För Mathilda har hängt efter mig vart jag än varit hihi :) Men så mysigt att ha henne hemma på påsklov. Även om man inte sitter med henne hela dagarna, men de gör väl ingen 9åring med sina föräldrar, lite egentid får hon ju ha också och syskon/djur/pappa tid, inte bara mamma hela tiden.. Även om hon är mammagris och jag är Mathildagris ;-D
 
Idag har jag varit på min första dag, Mindfulness kurs av åtta. Samt en hemläxa som görs varje dag i åtta veckor. Nyttigt och bra!
Och eftersom jag var där så kunde jag ju inte köra med Mathilda till hud-läkaren, så det fick papsen hennes göra idag. Jag behöver släppa på "kontrollen" och han behöver skaffa sig lite "kontroll" så det var bra att det blev så! :)
 
Ikväll har Mathilda tappat en tand, jag fick hjälpa henne lite. Den va JÄTTE lös och hängde på skör tråd! Så hjälpte henne att "vricka" ut den så hon inte sätter den fel på ngt vis om hon skulle svälja den eller liknande. Så kändes tryggare så här! Första tanden hon "tappat" hemma själv. Alla andra har hon dragit ut nämligen hos tandläkaren, men så hade dem ont om tider så löste de sjäälva. Mathilda tyckte de va super spännande att jag vrickade på den och tjuffs så kom den =)
 
 

mirakel

Snart har vi en flicka här hemma som blir 9år, på lördag! Vad tiden går!! (det har jag nog nämt tusen ggr). 
 
Allra helst vill jag ge henne ett eget hus på tomten, alla hjälpmedel som finns i andra delar av landet men inte i skåne som vi vill ha!! 
Anfallsfrihet, förmågan att berätta när ngt e rätt/fel & vad man kan hjälpa henne med.....
 
Istället får jag väl köpa lite kläder.... Å annat smått å gott... Lite folie som prasslar kanske... 
 
 
Finaste bästa Mathilda! Tänk att ett mirakel som dig är MIN!!!! 

Intensiv träning

Vänder och vrider på papper och penna här.. och gjort nu i ngr veckor.
Försöker få ihop tiden, intensiv träningsschema för Mathildis! Men 24timmar på ett dygn är inte tillräckligt helt enkelt.
 
Men försöker vidare...
 
Det var så mkt lättare när Mathilda inte gick i skolan, då höll man igång allt dagligen utan problem. Man hann allt som hon skulle.
Men men jag löser väl det.. snart. . ngn gång.. får jag väl ihop schemat. Måste ju ta hänsyn till de andra barnens sömn osv med, så går ju inte att vara i träningsrummet  så sent... Mathilda skulle haft ett eget lite hus här på gården..
Tanken är ju att smygstarta nu i vår och sen när sommarlovet kommer köra på lite mer!
 
 

Längtan

Idag fick vi det efterlängtade brevet, Mathilda är intagen till årets familjevecka läger på Furuboda :-D Ingen är gladare än vi.
Den veckan förra året, var den bästa veckan i vårt liv! Den gav oss så otroligt mkt, att vara där man hör hemma liksom, behöver inte känna sig annorlunda eller konstig. Slipper undan från alla märkliga smutsiga blickar och kommentarer.
 
Längtat dit sen förra sommaren, och nu efter dagens brev längtar vi så mkt mer! Frukostbufen är inte heller så tokig ) säger den matglada :-D
 
Längtar framför allt efter vissa man träffade förra året där, ska bli såååå kul!
 
 
En sak slog mig just, till hösten börjar Mathilda i 3an!!!!
Och till ngt annat, så har jag funderat mkt på en sak... hon har sackat efter i utvecklingen på ngr vis sen hon började i skolan.... :-0 men också framsteg på andra plan.
Men det är ju inte bra!
Från hösten så ska hon gå kortare dagar i skolan har vi bestämt! Hon behöver sitt här hemma, och en lång skoldag för henne tär på henne rätt så mkt.
 
Och till då träning... så har jag försökt i ngn vecka nu att göra upp bra nya träningscheman för Mathilda, med intensiv träning. Småstarta nu under våren tänkte jag och sen i sommar köra igång ordentligt när hon har sommarlov!
 
Alltid har denna mamman många bollar i luften och glömmer hälften av livet ibland i olika hörnor...
Men va gör man inte för sin barn????? <3

Tankar.. känslor.. kring assistans

Oj så oaktiva vi är här i långa perioder, Åh helt plötsligt kändes det som bloggen ropade på oss lite.
 
Sitter här och tittar på mitt underbarn Mathilda, sån fantastisk liten men nu mera STOR tjej det blivit av henne.
Dagar går, och vi försöker så gott vi kan alltid ta en dag i sänder..
 
Ibland rör det knappt sig något i huvet på mig, ibland rör det sig så himla mkt... Och det är ju olika ting hela tiden, olika saker som jag också försöker bearbeta och vissa saker som liksom inte går att bearbeta.
 
På senaste tiden har det rört sig mkt assistans i mitt huvud, kan ju va för det varit mkt kring assistansen sen i höstas. Jag (tror) det börjat lugnat ner sig nu, jag vet ?inte?.. Sånt vet man ju aldrig, ett tu tre så får man sig en "käftsmäll" och vi backar omigen tillbaka på ruta 1.
 
Biten att hitta assistenter är inte alltid det svåraste, det svåraste är bredvidgången... och framför allt direkt efter bredvidgången när de ska börja jobba själva.. Det här med att lära känna osv.
En assistent hos oss måste vara väldigt lätt, lyhörd, trevligt bemötande, glad, rak & genom ärlig.. ja å en del mer.

Assistenter som ska med tiden lära sig när man ska vara där och inte. Att inte lägga sig i, eller finnas för mkt. Medans stunder kommer då man finns lite mer. Det kan inte vara steld kommunikation mellan oss och assistenterna exempel, ass kan inte va steld med oss som om vi va maskiner man jobbar hos/med.
Mjukhet är viktigt!
 
De måste kunna prata, JA jag vet dem är inte våra "Vänner". Även om en del genom tiderna blivit våra vänner, iaf en 50% av alla. Det är ju så olika. Och som när man "råkat" få tag i assistenter som har samma intresse som en själv, eller kanske själv barn med speciella behov osv... vad gör man.. om vi råkar binda lite kontakt.. det är ingen lätt sits för oss heller!
För vännerna vi en gång hade försvann ju som snö i stekhet sol när det upptäcktes att Mathilda inte va "lik" andra barn... Tjufs sa det! Så stog vi där.. ja det var ju inte bara vänner.. det var även släktingar också...
 
Vi är inte några som har FULLT av vänner, kafferep, fikapauser, lekdejter med mera varje kväll och helg. Nee.. men visst har vi vänner, några få... som vi tycker jätte mkt om! Kanske träffar vi inte dem så ofta... men dem betyder ngt för oss och dem finns där när vi är glada och ledsna. De flesta vänner vi har, har vi fått genom Mathilda kan man säg, evigt tacksam över att vi till sist fann lite vänner eftersom alla "vänner" försvann i den vevan när Mathilda mådde som värst. 
 
Dagar som i eftrmiddag när jag varit på lite nedstämt humör lite då och då, såna dagar är så himla svåra... man vill inte va otrevlig mot ngn. Men i sitt hem måste man få va lite otrevlig.... väl? Men det är faktiskt jätte svårt och tufft. För här jobbar trots allt människor, människor som jag vill bemöta med respekt. det finns verkligen assistenter som förstår jobbet, förstår att vi eller våra barn har inte alltid bra dagar... Så om jag inte direkt pratar eller vänder ryggen till.. surar... hälsar inte... så förstår dem "madde har dålig dag så är de med det" Man är rädd att de ska tro man är sur på dem, att man tycker de gör ngt fel osv osv.... Men känner man mig så vet man att jag sägr sådant och går inte å småsurar för det lönar sig inte. Men det är ändå väldigt jobbig sits... och det måste va minst lika jobbigt för en assistent.. Men ja det är iaf assistentens arbetsplats... så det är ju trots allt den som ska anpassa sig allra allra mest och minst vi.. Men hur lätt är deT???
 
Att bråka/tjaffsa med sin man...... hur löjlilgt känns det inte... via sms oftast????? och vad får man ut av det???? ännu mer att tjaffsa om för att i skrift blir det ibland svårt att förstå varandra... Men vi vill väl inte bråka inför massa folk som jobbar i vårt hem??? Vi vill inte dela med oss av allt i vårt liv... även om vi nog delar med oss av allt....
 
Om vi så har post liggandes.... det kan vi ju inte.... kanske är det ett brev som är väldigt privat... som man helt enkelt inte vill att ngn läser.. ja då är det väl bäst att låsa in brevet? så ingen som går förbi typ "råkar" läsa i farten. Jag menar inte att de snokar... men ni vet...
är jag hemma hos min vän Linda exempel och vi står i köket så läser jag automatiskt på hennes kylskåp om där e ngt uppsatt... samma veva säger jag kanske förlåt dock att jag kommer på mig själv.. men ibland så tänker jag inte ens på det... för de blir liksom i "farten" man "råkar" läsa..
 
Mkt knasigheter som rör sig i mitt huvud... jag är en liten "forskare" till att skapa den absolut bästa assistansen!
Nu menar jag verkligen inte att vi har dåliga assistenter!!! Ni som försöker förstå.. förstår nu hur jag menar.
Allt kan alltid bli bättre! Och kan något man är beroende av i sitt liv förbättras ääääännu ännnu ännu mer, så är de ju toppen för alla parter.
 
Med åren har man släppt på sina "hinder" att ha assistans i sitt hem.... till en början kände man sig tvungen att fixa till sig, sminka sig, klä sig bra, rengöra barn och klä dem väl osv innan ngn ass kom hem till oss. Städade kliniskt rent med mera med mera....
 
Nu ngr år senare kan assar möta mig i morgonrock, nattlinne, bikini mitt i sommaren, värsta fall även underkläderna. Man har liksom många fler dagar nu där man "glömmer" bort att man har assistans, man bryr sig liksom inte.. det är ju vårt liv.
Och OCH om det ligger hundtussar på golvet, makaroner under Miras stol i köket... Casper jätte skitig och Jimmie pillar kråkor på köksbordet?!
 
Nej men seriöst det är skönt att man själv vänjer sig ngnlunda, man vänjer nog aldrig sig helt dock. Det kommer tider då man tycker allt är mkt svårare.
 
De värsta tiderna ngnsin i vårt liv är när vi blir asslösa!!!!!! Och när plötsligt en ass måste sluta jobba hos oss! Eller bredvidgångar... nya assistenter.... huuuuaaa!
Men det är livet! Bara att följa med i strömmen.... att öppna upp sitt hem för alla möjliga..... och inte ens veta om det tänker stanna här mer än 1 dag.
Nej för personlig assistent yrket ser folk som ett jävla "sålänge" jobb. SJUKT! Idioter skulle jag säg....

Ska man jobba som personlig assistent så ska de va för man vill det!!!!!! Även inom vård över lag tycker jag. Men just det här med att jobba i ngns hem så nära in på.... Tänk er för där ute på arbetsmarknaden!
Och de där på arbetsförmedlingen... tänk er för tusan för .... begär inte att en person som kräks av bajsblöjor söka jobb som personlig assistent när de inte ens kan se ett barn drägla!
 
Nej det får va stopp där för idag...
CIAO

målat
Mathilda bakat bullar idag

 

I den mörka långa tunneln........

börjar där äntligen dyka upp lite ljus..
 
Efter en helt PERFEKT sommar 2013 att ha assistans som rullat på till en höst/vinter 2013-2014 som verkligen varit katastrof! Antar det aldrig kan vara perfekt för alltid..
Men i denna långa tunneln har vi nu börja skymta lite ljus, mer än lite..
 
Fann två intressanta assistenter från Furuboda assistenskurs i Januari och nu har båda skolats in. Tar sin tid att skola in då det är mycket att lära och inte ens efter de tio pass är man egentligen färdiglärd, nä det tar tiiid!
Varit lite strul med bredvidgång... massa sjuk/vab med ordinarie assar som skulle lärt in, istället har man fått hoppa in väldigt mycket själv och det är inte det ultimata med bredvidgång egentligen. För de ska lära sig vara assistentrollen, jag är inte den och jag som mamma kan inte riktigt lära ut den på sätt och vis så det är rätt svårt.
 
Men nu så är de båda klara, och jag tror vi har två guldkorn och det känns som det blir ljusare i tunneln.
När timvikarier dessutom verkligen är framåt och suger åt sig jobb, frågar om de ska komma tidigare, frågar om det finns lite jobb nu snart för man är ledig osv osv... SÅNT GILLAS! Det känns bra!
Istället för att få höra på visevärse undanflykter för att tacka nej... sånt är såååå jobbigt och tråkigt, så därför får man sortera ut såna ibland ju. Man vill ha folk med god arbetsmoral!
 
 
 
Epilepsianfallen har en period nu då dem ökat som faaaaan..... :-(
 
 
Härom dagen var vi i skogen och inveg den förhoppningsvis kommande våren! Med grillning och massa bus! Mathilda var verkligen överallt!! det var så härligt att se hur hon kunde åka upp och ner för alla dessa backar i skogen med sin nya kärra! Kurragömma hade vi och för en gång skull kunde ju även Mathilda gömma sig riktigt bra :-D
 
 
Kanon kärra även i sand!! visst är det tungt, men det säger ju sig självt. men iallafall är där inga små hjul längst fram som fastnar i sanden, rejäla bra däck så man kan trycka på och även dra!
Detta är min och mathildas och essas favvis plats, havet <3
 
 
Önskar lite roooo.... vila... och lite roo till!
 
 
 
 
 
 

älskade fina

Hjärnspökena fick frispel hela dagen lång... dagen avslutades med stesolid idag, så jäkla tråkigt!!!

för övrigt varit på en skön promenad <3inte nog med det, anfall när hon satt med mat i mun.. mammas älskling <3

mys!såhär avslutade jag kvällen. efter en dag med bredvidgång som gick jätte bra :-)

godnatt
kram mathilda

Är så nöjd!

Nutribullet från Tvshop får verkligen en 10poängare!!! den mixar minsjäl allt!
Mathilda har inte varit så skraj med att äta riktig mat heller, fantastiskt!

hon levde ju på att äta vårt mat för många år sen nu, så det är ju lite främmande för henne nu.
pasta köttbullar ärtor va inte jättw poppis härom dagen, men det gick ner men inte så mkt då dumma epilepsin ställde till det. så blev i slangen sedan!idag blev det tacos, för första gången i hennes liv åt hon tacos!! Det anade jag att hon skulle gilla då hon alltid gillat kryddad mat. Å det var ju tacos sås med, så det gick verkligen hem. hon åt hälften själv :-) super bra! sen så började hon bli trött i mun typ så istället för mata vidare, så stoppade vi där så det ska vara positivt och gav resten i slangen :-)

Mammas stolthet <3


så här bra har jag aldrig lyckats få mat förut med ngn av mina andra mixer osv. denna är verkligen Kanon! är så nöjd!!

invigning av NutribulletDet serverades havregrynsgröt med bär och mjölk :-)

hemmadag


skolskjuts är inställt så idag är det en hemmadag. Det blir ut för att inviga pulkan en tur!

Här kommer alla känslorna på en å samma gång...

Nu har vi äntligen fått en tjock slang! tänkte visa bild på den ifall det är fler som har såna som ni inte använder så får ni gärna skicka till oss :-) Vår ssk håller på undersöka var vi kan få tag i såna, hoppas hon snart hittar något.
 
 
Hjärtat var så himla rosslig & slemmig att matningen gick inte alls bra idag, Så det blev att sonda maten som hon först åt via munnen. Kanon! Slippa fundera över hmmmm hur mkt sondmat ska jag nu tillägga efter si å så mkt mat i mun?
Sen Mathilda började med sondmat för fyra fem år sen, har hon varit beroende av alla dess olika magmediciner och perioder haft riktigt stora problem att sköta magen.
Nu har vi förhoppningar på att magen ska fungera bättre och att det kräks mindre. Nu när vi ska byta ut lite sondmat mot vår mat, vanlig mat och inte detta konstgjorda skitet som har hur lång bästföre datum som helst??? Jag hoppas på våra förhoppningar blir till verklighet!
 
 
Såhär kul är det att hjälpa till med tvätten!! Zzzzzzz...
 
Är man rastlös, glad, ledsen, arg eller bara har tråkigt... JA då biter man sig i handen! Och har man otur som Mathilda har då och då... så råkar man ha handen i mun när man får epilepsianfall. INTE BRA! Antibiotika på det och magen kraverar! Idag blev det inte sååå djupt.......... Det är något man gör varannan sekund, tar handen ifrån hennes mun.. typ
 
Det är många bollar i luften nu kring Mathilda, bredvidgångar, sätta upp mål å schema kring det, och annat som vi håller privat.... och lite till... det enda byter av med det andra.
 
Aja det är verkligen inte bara problem med min donna, men visst är det jämt mkt omkring som ställer till det. Och epilepsin är det värsta som finns och efter det är det slem! Listan är lång... vi avbryter där! 
Massa gnäll.. men skönt att gnälla av sig ibland! 
 
Mathilda är den mest charmigaste tjejen i världen och jag kan fortfarande inte förstå efter snart 9år, varför just jag fick detta vackra mirakel, hur det gick till? jag visste inget om handikapp..epilepsi med mera... NU nio år senare är man nästan specialist på allt, JA iaf ang Mathilda! Mathilda har lärt mig livet, den hårda vägen och hon håller på än.. Känns så overkligt ibland.. att min snart nio åring liksom inte är som alla andra "normalstörda" nioåringar... att hon inte kan gå.. stå...prata... och klättra i träd.. simma... allt. . Det är så annorlunda och man kan fortfarande inte förstå hur... vad... varför... hur gick det till.
Såklart hade allt varit bäst om mathilda slapp allting.. men jag tycker inte synd om henne... JO vid epilepsianfall och såna svåra jobbiga hemska grejer... men för övrigt.. Mathilda älskar livet och det är viktigast! Sålänge hon älskar sitt liv så älskar jag det!! Vadå att hon inte kan gå?? eller stå... krypa eller vad som helst... hon ger mig kärlek och jag ger henne kärlek. Oh vad är inte viktigast i livet? KÄRLEK!!
Jag har jätte svårt att förstå hur människor kan tycka synd om Mathilda,  de kan titta på henne på stan "aaauw stackare"... jag ryser i hela kroppen... ser hon ut att må så jävla dåligt? Va kall jag låter? aaa ja hoppas ni förstår hur jag menar!! LE istället när ni ser henne, hon är glad.. hon är lycklig! Skulle ni själva må så bra om ngn tycker synd om er när ni är lyckliga?! Sen är de ju skillnad förstås SOM SAGT epilepsianfallen osv... det är de värsta som finns... tusen knivar hugger i mig... alla mina leder spänns.. hjärtat slår i hundranittio... jag får en sjukt tung sten i bröstet och magen... jag kan inte andas.. och jag vill bara skrika! Det känns som jag går sönder innifrån.. nerver i kroppen som svider och stramar.. Jag vet vad hennes anfall kan göra med henne... man har sett det alldeles för många ggr när epilepsin vill ta henne..
EPILEPSI ÄR DET VÄRSTA NGNSIN!!!
 
Bjuder på en bild på världens sötaste busunge från år 2009!
 
Och så lite bilder från år 2013 :-D
 
Myspys! <3 Mathilda och Casper
 
 
 
Baracka är en busig häst :-D
 
 
En efterlängtad saknad Linda <3
 
 
 
Älskade barn!
Världens bästa barn, Mathilda Casper Mira <3
 
 
 
 
 
 

FRUKTANSVÄRT

Det snöar och snöar, till vår stora förtjusning Trots att vi bor så "utsatt". Sålänge vägarna är okej så är snön såå välkommen! Och än sålänge har det verkligen inte varit några problem att köra. Man får välja väg efter väder typ :)
Ikväll blev Mathildas pulka färdig för en invigning, förhoppningsvis imorgon!
 
Vi köpte pulkan, tänkte att habiliteringen får ju hjälpa oss dit med bra sele osv.. Tji fick vi.. de står inte för det längre, ingen fritid får dem bidra med. FRUKTANSVÄRT! Nej för rullstolsburna har inte rätt till fritid, sjukt!
Så vi köpte sele osv också. Så medans en pulka till Casper och Mira kostar typ 100:- i affären så har Mathildas nu kostat 4000:- cirka... Yehhoo!
Men vad gör man inte för sitt hjärta <3 såklart ska hon också kunna åka pulka! Och förstås ett tack till mormor som la till en slant på pulkan, uppskattas!
 
 
Mathilda avslutade denna kväll på det mest tråkigaste sättet... anfall
 
 

Det va längesen...

Tjohejsan på er
Det va läääängesen nu, så tänkte jag får skriva en liten kråka..
 
Nu är det härliga jullovet slut, är ju så skönt att va ledig från skolan ibland :-) Men våren är det nästan för mkt ledigheter, för snart är det dax för sportlov... ja sen kommer påsklov och sen så är det massa röda dagar med mera.. Vårterminen går undan!
 
Sist jag skrev så hade jag börjat äta timbaler igen, ja det gick bra..Men vi har pausat i detta.. Börjat med napp igen däremot, JA HUR TUSAN kunde mamma få för sig att ta den ifrån mig för ngr år sen?? fy så elakt!!!
VISST den är inte bra för tänderna, mkt möjligt. Men vad är bäst, att jag använder munnen (äter osv) eller är det viktigare att tänderna ser bra ut?? Nepp! Mat vill jag ha!
Så nappen har jag börjat med igen, försöker få igång "sutt funktionen" ;-)
Bra med mkt munstimulans, ja det har mamma alltid vetat.. men vad tänkte hon egentligen med när hon tog nappen ifrån mig?? hmm..
Men men nu har jag fått tillbaka den, är dock inte lika beroende av den mera.. men alla försöker få mig att sutta på den osv, och ibland så! Och sen tycker dem ju sååå mkt.. jag får inte bita mamma och jag får inte bita mig själv i armar och händer.. baah när ska dem bli nöjda??? Nå väl! Jag får bita i nappen lite iaf, tur är väl det.
Men när ingen ser så tar jag fingrarna samtidigt som nappen, det går utmärkt! :-D
 
Jag har fått en jätte bra mixer, japp nu är det dax att byta ut lite sondmat under dagarna.
MEN svårt att få tag i tjocka slangar suck suck... Men har eftersökt på knapp tråden på facebook så hoppas vi att vi snart får hem ngr ! Någon här som har?? Som vill dela med sig? Jag står givetvis för frakten!

Så fort vi får slangarna så jäklar ska jag få redig mat i mig! De va längesen.
Jag ska först få äta så mkt jag vill via munnen, och sedan in i knappen med resterande.
Sondmat 5ggr om dan liksom... och lika stora mål som det varit... hur många äter lika stora mål 5ggr om dagen? äter middag som mellanmål osv? Nej! Och kräks det gör jag ibland om det blir för mkt av den där räliga sondmaten, tvi tvi!
 
Bredvidgångar kors och tvärs känns det som, men mamma tyckte de va dax med en rejäl anställnings period. Få in lite timvik med bra arbetsmoral som vill suga åt sig mängder med jobb var målet, och som dessutom VILL jobba som personlig assistent! Som inte tar mig "sålänge" för hur jobbigt är inte det.. att människorna dem far och flyr omkring mig... Och min familj!
Blev att söka lite folk från assistentkursen på furuboda, perfekt! dem går ju utbildningen av en anledning och vi har precis lärt in en så gott som färdigt, enastånde tjej! Och snart är det dax för nästa bredvidgg osv osv..
 
Nej minsann nu måste jag allt sova vidare så jag orkar upp till skolan imorgon
Ser att det är många som besöker mig här.. men färre med kommentarer, det som är sååå trevligt.
Liten push eller två... eller kanske ngn fråga? ajaa...Vi hörs!
 
KRAM MATHILDA

Maaat!

lite uppdatering.. 
Här har det börjats matträna, nu jädrar ska fröken fö sig med munnen mestadels!!! Det är vårt mål 2014 som vi hoppas går som vi tänker oss. 

Mer uppdatering sker på instagram än här.. Macamimommy 

Timbaler äts det och idag var dag 2! 
Sammanlagt kanske 15 tuggor som hon svalde inom en timme cirka, heja heja! 


Behöver tips

Behöver tips från er föräldrar som oxo har ett barn med behov av assistans eller er själva som är i behov av assistans!

När man behöver flexibla assistenter, timvikarier som är lätta att behålla, som suger åt sig, vill & kan jobba mycket som inte tackar nej hela tiden! 

Vilka "personer" söker ni då? Vad för några? Vad har funkat bäst? Vad/hur gör ni?

Tacksam för svar :-)En jävla kväll...

Plötsligt kommer ass rusandes när jag byter blöja på mira... Tar mira å skickar ut mig i köket.. 

Mathilda fick ett stort anfall.. Andningsuppehåll å hela skitet... 

En liten stund efter vaknar hon upp med typ "skratt (ep) anfall"...

En timme senare får hon yttligare ett anfall... 

Tänkte .. Neej vill inte ge henne dessa dumma mediciner... Inte än... Detta går om... 

En timme därpå kommer nästa stora anfall med andningsuppehåll å då sa magkänslan.... NU måste du ge akutmedicin... 

Man vill inte behöva ge sina barn "narkotika" den sanna verkligheten... 
Men dessa serieanfall... Ja de måste ha lite hjälp... 
Nu får de inte bli mer ikväll... För då blir det 112... Åh nej det är ju inte alls en önskan ! 

Låt resten av denna skit kvällen vara lugn för Mathilda <3 

Älskar dig bästa vackra du! 
Hej! Jag heter Mathilda och är 8år. Jag har en grav utvecklingsstörning, svår epilepsi & hjärnsynskada m.m.. Går i särskola och har assistans dygnet runt. Sjukgymnastik, ståskal, boll, gåstol, rullstol & massa annat har jag för min vardag ska fungera. Välkomna in att läsa hos mig och var inte rädd för att fråga om ni undrar något eller om ni önskar något jag ska skriva om! :-)

RSS 2.0