EEG (Elektroencefalografi)

EEG-undersökning används för att mäta förändringar i hjärnans elektriska aktivitet. Elektrisk aktivitet skapas när nervcellerna i hjärnan kommunicerar med varandra. Undersökningen ger information om sjukdomar och funktionsstörningar som påverkar hjärnan, till exempel epilepsi och demenssjukdomar eller hjärnskador. EEG används också för att mäta sömnen. 


EEG är en förkortning för elektroencefalografi, vilket betyder mätning av elektrisk aktivitet i hjärnan. Vid många av de sjukdomar som drabbar hjärnan uppstår förändringar i hjärnans funktion. Med en EEG-undersökning kan man se sådana förändringar. En av de vanligaste anledningarna till att göra en EEG-undersökning är när man misstänker epilepsi eller andra kramper. EEG används också för utredning av bland annat demenstillstånd och hjärnskador.


För det mesta görs EEG-registreringen när du är vaken. Om vaken-EEG är normalt kan du ibland behöva göra ett sömn-EEG eftersom typiska tecken på epilepsi kan komma fram speciellt under sömn. En liten bärbar digital utrustning gör det möjligt att registrera EEG dygnet runt i ditt hem under flera dagar. Att göra en EEG-registrering under längre tid ökar möjligheterna att fånga förändringar som kan tyda på epilepsi.


EEG-aktiviteten ser annorlunda ut under sömn än när du är vaken. EEG under natten visar när du sover i djup sömn, i ytlig sömn eller i drömsömn. Med hjälp av EEG kan man skapa en profil över nattens sömn som kan värdera din sömnkvalitet. Detta är en avancerad och tidskrävande undersökning, men vid utredning av svåra sömnstörningar kan din läkare i vissa fall beställa en sådan sömnprofil.

Förberedelse

Om du tar mediciner kan du ta dem som vanligt. Ta med en förteckning över dina mediciner till undersökningen. En del mediciner kan påverka EEG-bilden och det är därför viktigt för den som tolkar undersökningen att känna till pågående medicinering.


Vaken-EEG

För ett vanligt EEG krävs inga särskilda förberedelser.


Sömn-EEG

Vid sömn-EEG ska du vara vaken en stor del av natten före undersökningen så att du på morgonen lätt somnar utan sömnmedel. Du ska inte dricka kaffe eller te samma morgon. Eftersom du är trött efter en sömnlös natt ska du inte själv köra bil till sjukhuset.


Långtids-EEG

Vid långtids-EEG bör du undvika kläder som måste dras över huvudet. Tänk också på att du inte kan duscha under registreringstiden. Under dessa dagar bör du inte tugga tuggummi eller godis.



Så går det till


Vaken-EEG

Drygt 20 små metallelektroder fästs på särskilda ställen i din hårbotten. Elektroderna kopplas till EEG-apparaten som skriver en bild av den elektriska hjärnaktiviteten på en dataskärm.

Under undersökningen får du ligga still och slappna av. Du blundar nästan hela tiden, men ibland blir du uppmanad att titta upp några sekunder. Ofta avslutas undersökningen med att du får andas häftigt ett par minuter och därefter blinkar en lampa framför ögonen under några minuter. Hela EEG-undersökningen tar ungefär en timme och den gör inte ont.


Sömn-EEG

Vid sömn-EEG får du också elektroder i hårbotten och sedan får du lägga dig på en säng och sova en till två timmar.


Långtids-EEG

Långtids-EEG innebär att du får elektroder i hårbotten som täcks av en mössa. Sladdarna från elektroderna går till en datoriserad EEG-apparat som du bär i en liten midjeväska. Den väger ungefär ett halvt kilo. En gång varje dygn ska du komma till den neurofysiologiska avdelningen för att föra över registreringen till neurofysiologens dator för analys. Under dessa dagar skriver du en dagbok över vad du gör, till exempel när du sover och när du äter.


Eftervård

Efter EEG-undersökningen kan det finnas kvar små rester av kontaktsalvan i håret. Ofta går det att kamma bort, men om du vill kan du få tvätta håret på den neurofysiologiska avdelningen.


Provsvar och resultat

Efter undersökningen analyserar läkaren EEG-aktiviteten och gör en bedömning. Svaret med denna bedömning skickas till den läkare, som har beställt EEG-undersökningen. Det tar vanligen högst en vecka för din läkare att få svaret.


Risker

Undersökningen är ofarlig.


Kommentarer
Postat av: Rebecka :)

Jo, du har rätt, var en sådan jag gjorde... Skulle kolla hur det var när jag sov.... Har haft problem med ångest & depression innan..

2009-03-08 @ 00:04:37
URL: http://poemo.blogg.se/
Postat av: Anaisses mamma

detta gjordes på min flicka också men värst var MR, trodde jag slulle dö när hon sövdes ner, och väntan utanför känns som evigheter, jobbig att behöva se sitt barn genomföra alla dessa undersökningar!

hälsningar

anaisses mamma

2009-03-09 @ 12:27:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0