Nu är mamma & rattar i min blogg igen..

Suttit och fixat med Mathildas pärm för assistenterna, försöker komma på så många olika lösningar mer & mer för att ge mig så lite att göra som möjligt kring arbetsledningen. Har lyckats förstå mig på ett program på datan lite mer, inte fy skam minsann! Den kan man nog även använda sig lite av vid bloggdesign.

Kände för att läsa kristianstadsbladet, och sökte upp länken om oss.
Att leva med Mathilda

Jag känner en viss panik när jag läser den, den är ju jätte bra skriven! Hon förstog verkligen allt jag sa och missuppfattade inte det lilla minsta. Jag är kanon nöjd med den verkligen.
Så jag mailade henne just och frågade om vi skulle göra en slags "uppföljning" av den, då jag tänkte på kring omsorg och sådant liknande. Ska se vad hon svarar.

Begriper inte hur man kan göra en sån jäkla skillnad på människor som barnomsorg gör !!!!

JIPPI

Igår var jag minsann anfallsfri :-)

Hoppas på ännu en sådan dag, men sånt ska man aldrig hoppas på man ska bara låta dagen va så får man se helt enkelt.

 

Idag var jag med assistent på förmiddagen, varit rätt så trött idag.

Sen tog mamma över mig klockan ett. Vi har gosat liten sväng, sen begav vi oss till kooperativet MejDej där jag är medlem ju. För att hälsa på Maria som vi inte träffat på länge ju, och så lämna lite papper. Lite tidraporter bland annat så mina assistenter får någon lön hihi.

 

Halv fem på eftermiddagen kom Patricia, hon passade mig så att mamma kunde gå och hämta lillebror på dagis eftersom pappa jobbar länge idag. Patricia har ju varit hos oss lite här tidigare ngr dagar och sett på & testat på eftersom hon nu går personlig assistent utbildning på Furuboda. Så eftersom mamma inte var hemma för än närmare halv sex så fick ju Patricia ge mig min 17:00 mat vilket gick hur bra som helst :-) Tack för du passade mig!

 

Nu ligger jag och leker med dockan Lena, när vi inte har några assistenter blir det lite mer mys och lugna lekar. Lite semester måste jag ju ha ;-) och det passar vi på när assistenterna inte jobbar.

 

De ringde från kommunen idag angående mammas förslag om att assistent och jag kunde hälsa på på dagis ngr timmar i veckan så jag får träffa barn. Men NO WAY, hur mamma ens kunde tro det.. men nepp "så funkade inte deras verksamhet" uttryckte hon sig som. Och då menade mamma på att det funkade ju inte med deras när jag gick där. Det hade hon inget svar på bara "nej jag vet det". Hur ska vi gå vidare då? nej inget svar där heller.

Så mamma gav ett annat förslag som hon även sagt för längesen förut.

Mamma frågade "men om Mathilda börjar på dagis igen då, kan hon få ha sina assistenter oxo med hela tiden? eftersom det inte fungerar annars hon måste ha en som är tillgänglig för henne hela tiden"

Rekorns svar " Nej så funkar inte vår verksamhet, vi vill inte ha ngn annan personal här. Vi erbjuder bara en resurs person.

 

 

NI KAN JU TRO...

Mamma är som galen här hemma efter dem svaren !!

Neka en flicka som jag dagisplats blir det ju automatiskt !!!!!!!

Så barn som behöver ngn vid sig hela tiden är inte välkomna på dagis i Kristianstad !

 

GAAAAH!!

SÅ denna dag blev huvudvärk för Mammas del.

Blir väl och vänta tills skoldax då :-(


Knappbyte

Idag direkt efter mamma hade gett mig 17.00 maten så "sa" det pang, ja min knapp gick sönder på magen.

Så blev på en gång att byta den, vilket som gick lätt och smidigt.

Sen jag fick den förra året så är detta 4:e gången som den har byts ut. Alla ggr har gått smidigt, den har gått sönder två ggr, och de andra två ggr va för att vi vill hinna byta innan den är sönder eller samlar på sig för mkt skit så den blir svår och dra ut.

 

Hur vi gör när vi byter knappen:

  1. Lägger mig på en handduk på min säng och sätter skydd för mina kläder ifall det sprutar rakt ut från magen vilket som har förekommit.
  2. Gör ordning alla saker, sätter vasselin på den nya knappen så den blir lätt att föra in.
  3. Drar ut vattnet från den gamla knappen
  4. Har den nya knappen i ena handen medans vi tar bort den andra med andra handen
  5. I samma sekund som den gamla drass ut så sätter vi in den nye med en gång lätt & smidigt
  6. Sen blir det att torka mat & magsyra från magen som sprutar ut (trots det blev knappbyte direkt efter maten idag så sprutade det knappt ngt, första gången de va så lite faktiskt)
  7. Sen är det klart :-) Så enkelt så! Men visst är det lite obehagligt att sätta in sådär rakt in i magen på sin dotter.. men inte nu längre faktiskt.. men de två första ggr va det lite tyckte jag, men nu tar vi det med en klackspark. ;-)


Mamma skriver....


Sedan kanske två veckor tillbaka har jag hamnat i en svacka, en svacka som jag ofta hamnar i alltid och värre blir det dessto äldre Mathilda blir har jag märkt.

Mer och mer förstår man hur svårt sjuk Mathilda, mer och mer begriper man allt.

Den vanligaste svackan som jag normalt är i alltid.. men kanske ngr dagars paus ibland är att se jämngamla barn i Mathildas ålder, speciellt flickor.. och speciellt flickor som jag alltid lägger märke till på stan exempel som har likadana kläder som Mathilda.

Tankarna bara rullar på... .... ....
När jag ser dessa flickor som är lika gammal som min prinsessa och har likadana kläder...
så slår tanken mig om hur Mathilda kunde varit, hur hon kunde pratat, hur mkt hon kunde ha förstått av vad jag säger, hur mkt hon hade kunnat berätta för mig, hur mkt hon själv hade kunnat välja vilja kläder hon vill ha exempel, vilka lekar hon hade kunnat vara med på, äta själv dessutom med munnen, gå, springa, krypa, sitta.. osv osv.. .. ..

Men det som tär på mig MEST ! Är framförallt att jag vill så gärna ha den kontakten man får med andra barn i hennes ålder, tänk att få höra sin dotter säga "jag älskar dig" eller liknande. .. .. . Jag har en mkt speciell och go kontakt med Mathilda det vet jag! Men vill ju kunna prata med henne, få svar av henne.. låta henne välja själv på saker & ting.. berätta sina känslor.. blir förstådd. Osv...

När alla flickor går i likadana kläder som Mathilda, slår det mig tanken att "jasså e det så den klänningen sitter så fint osv"... Jobbigt är när man ser snygga byxor som många tjejer har i den åldern ... Sånna byxor som vi aldrig kan köpa till Mathilda... :-( Varför gör ingen speciella kläder till flickor som Mathilda?
Hon har ju blöja och kräver större byxor. Byxorna dem gör i till affärer är ju jätte små i rumpan.. Byxor slits så snabbt åp rumpan då dem töjjer sig så efter blöjan och går lätt hål där bak.

Nä usch, den värsta jobbiga känslan är ju att se dessa små flickor.. men jag glädjs så med dem som ka gå och röra sig som dem vill.. underbart <3.. Mina känslor blir bara värre och värre ju äldre Mathilda blir.. Man trodde man skulle vänja sig vid tanken ju äldre hon blir men nej tänker ja efter så blir de svårt. För ju äldre hon blir dessto tydligare blir allt, speciellt hennes utveckling.

Ikväll när Mathilda fick anfall, fick jag panik (inombords jag visar aldrig det för henne). Hon fick rätt så lite syra verkade det som.. .. det är inte jätte ofta de sker.. men det händer då & då.. Vad man nu kallar ofta och inte.. ! Varje gång det händer så att hon blir väck i ögon, syresättning och allt.. känner jag paniken inom mig... och orden doktorn sa till mig för snart två år sen dyker upp i huvudet "Mathilda kommer att dö en plötslig död".... Hon har ju så svårt epilepsi.. .. Men att behöva känna såhär alltid.. jag pallar inte det.. (jo jag vet jag gör det men jag känner inte det så).

När jag har assistans till Mathilda känner jag mig helt värdelös!!!!! Jag vill ju ha henne för mig själv 24/7, vara med henne hela tiden.. vill inte missa en sekund med henne.. jag är så rädd att förlora henne!!!!!!!
Skulle aldrig kunna vara utan min prinsessa <3 <3

Nu när jag sitter här och "känslobloggar" så rinner det alltid lite varma jobbiga tårar ned för min kind, dem som egentligen skulle behövats lättats på varje dag... för dem är i ögonen varje dag..

Var kan jag finna en mamma i samma sits? En som har en dotter/son i exakt samma sits som Mathilda är?? Jag skulle garanterat behöva en sådan!!
Men jag finner alltså ingen :-(
Känns som jag för alltid kommer sitta själv just bara för jag vill vara så nära min dotter som möjligt, och det är ju inte många som accepterar mitt liv och vill vara med mig som vän när jag vill helst sitta o "vaka" över min dotter så nära jag kan alltid...

Blä jag mår så dåligt just nu, jag är ledsen.. vet inte riktigt vart jag ska göra av alla tårar ibland.. vem man kan gråta hos osv osv.. känner inte riktigt att gå till ngn heller.. ..
Man får så ofta "fel" ord... man är inte kräsen på ngt sätt.... men de är oehört svårt för andra att förstå och vissa försöker bara inte ens.. och då får man alltid fel ord till en om man blir ledsen... ngt man nite alls vill höra.. eller ngt man bara irriterar sig över...

Känns jobbigt också att vara den enda som kan Mathilda helt utantill hur som helst.. :-( känns svårt... Jag måste ju exakt alltid finnas till hands jag kan ju knappt åka ngn stans... Jag som drömmer så att få åka utomlands... exempel.. när ska jag kunna göra det? jag måste ju finnas för Mathilda hela tiden.. och utomlands tar jag inte henne. Hon skulle ICKE gilla det !!

Ibland vill man bara väck för ett tag, sätta sig ngnstans i en hörna må lite bra.. tänka på ngt skoj.. ha roligt.. vara glad! Men var gör man det??
När man exakt varje dag får möta på ngt man inte alls vill ha eller höra osv..

Att få höra ibland hur vissa verkligen tror dem känner Mathilda in & utantill och att dem tror och försöker ge mig förhoppningar på saker o ting som verkligen inte stämmer.. Ex. "mathilda kan snart stå själv" ... de va bara ett exempel.. men typ sånt kan man få höra.. Kan ni inte bara inse sanningen, jag vill inte ha sånna förhoppningar för ni anar inte hur ledsen man blir när de inte blir så.
Habiliteringen gjorde ett jävulskt misstag för ett bra tag sen... tror det var år 2005 så satt dem upp ett mål "mathilda ska kunna sitta till julafton år 2006"... SJÄLVSTÄNDIGT !!!! Det kan hon inte än idag.. men dem gav mig förhoppningen och jag trodde verkligen på det "hab är ju proffs tyckte mandå"...men så är det inte. Föräldern känner sitt barn bäst själv! Det gäller alla individer.
"Du ska se att provet kommer visa bra", men jag vet själv om hur det visar kanske.. försök aldrig ge mig förhoppningar för jag vill inte ha några !!!!!!!

Min förhoppning jag hade som gravid när jag väntade Mathilda, hur jag såg mitt blivande barn framför mig "tänk när barnet springer där o där, hon/han säger mamma eller pappa, tänk första gg dem säger "jag älskar dig mamma"... tänk nästa år springer hon på stranden tsm med mig osv osv... Som ni ser min förhoppning sket sig riktigt ordentligt. Jag fick ngt jag verkligen inte förväntade mig. Att få ett sjukt barn händer inte mig och min familj tänker man, det händer bara alla andra. Man tar för mkt för givet. Kolla bara på idioterna som röker som gravida ???!!!!! för helvete ta ansvar !!! Man retar sig ofta på hur folk tar saker för givet, inget kan man ta för givet här i livet.

Såklart önskar sig alltid alla föräldrar sig ett friskt barn ! Så är det ju. Det säger ofta gravida "bara jag får ett välskapt och friskt barn"... Jag förstår er tanke SÅKLART !! Helt klart vill man ju ha de så bekvämt som möjligt och få ett friskt.. Men jag ska säga er, jag ångrar inte en sekund min lilla tösabit... hon har världens goaste personlighet, hon är världens underbaraste flicka... skulle aldrig kunna byta ut min svårt sjuka dotter mot 100 friska flickor NEVER !! Ni anar inte vad man fått lära sig här i livet, man lär sig otroligt mkt om livet bara genom få ett sjukt barn... Man ser livet från ett helt annat håll... Men visst man får ett jävla svårt liv...

Det svåraste av allt är att få alla att förstå hur man har det, hur man mår, hur man tänekr kring allt det.. För Mathilda är 4½år gammal och jag har inte än sålänge träffat på ngn som hajjar på allt till 100% och det kommer jag aldrig att göra. Tror inte ens där är ngn som är med på 60% ens... nej det är svårt ! Och dessto svårare för oss... Jobbigt när man märker de finns dem som inte ens försöker anstränga sig.. att förstå.. lyssna på oss... finnas som en tröst... finnas som hjälp... osv..

Jag har fått det alla gravida önskar "En välskapt & frisk flicka" i mina ögon <3 Epilepsi, hjärnskada, hjärnsynskada, mediciner  osv osv det är vår vardag !

Härom dagen fick jag en blanket att fylla i och skicka tbax till fk, sånna gillar jag. Synd bara att dem skickar ut dem bara för det ska se bra ut (så känns det iaf) för ngr ändringar på dessa åren ahr de då itne blivit. FK handläggare är som dem är, helt värdelösa.. man måste förstora upp mkt för att sjävlaste det man vill få fram ska komma fram.. för dem sänker ner det man säger till dem.. Usch hemska människor ! Så pep man när man inte fick sin mammapenning som man skulle första året med Mathilda, det är ju inget genfört med att ha med dem att göra kring assistans och vb osv..

Jag ringde chefen över rektorn på Caspers dagis härom dagen. Och ställde frågan om vi får gå dit ngr ggr i veckan till avdelningen där Mathilda gick innan. Men att vi går bara dit ngn timma då och då för att träffa barn med Mathilda. Hon ställde frågan varför hon inte gick på dagis, jag förklarade och hon förstog och hon tyckte inte de fanns ngr problem med det men hon tyckte jag skule prata med rektorn. Rektorn träffade jag på på Classes hon sa "jag ringer dig" så hon har nog fått fram mitt önskemål. Jag hoppas hon kan gå med på det för det hade ju varit bra för snuttan min.

I september har vi blivit inbjudna till information om framtida skola för Mathildas del, dit ska jag såklart gå. Känns som tiden går fort när vi redan får information faktiskt. Mathilda kommer ju inte gå på en vanlig skola vilket jag tror ni förstår, hon ska ju gå på "Tränings skola" kan man väl kalla det. Alltså ingen matematik svenska engelska osv .. vore ju inte redigt om hon skulle gått i en sådan skola. Jag längtar efter skolan faktiskt, och hoppas på det är ngt bra. Eftersom det är ju skolplikt. Men innan dess bör dagis kunna hjälpa oss att få komma dit ibland och hälsa på minsann!

Idag ville jag så gärna ut och gå med mina barn och hund när jag va själva här hemma med dem eftersom Jimmie jobbat. Men finns ju ingen möjlighet till det :-( Mer och mer inser man att man är tvungen att ha hjälp, men man vill ju inte innerst inne.

Jag var på stan med Casper idag ju en sväng innan assistent gick hem. Vi stog i kö och då kom en rullstolsburen kille i kanske 25års ålder, Casper började pilla på hans häftiga däck som han nog tyckte och kollade alla möjliga saker hihi... jag frågade såklart så det va okej för killen och han tyckte det var roligt bara att en förälder tillåter sitt barn röra "oss annorlunda" som han uttryckte det... usch va det kändes i hjärtat.. att föräldrar är sånna med sina små barn. Jag tycker själv det är bra att Casper gärna vill kolla deras häftiga rullstolar osv, så han tycker det är vanligt osv.. för dem är inte annorlunda !!! Men ja tyvär så ser man de ofta hur föräldrar drar i sina barn när dem vill undersöka en rullstolsburen kille eller tjejs rullstol eller permo. Till och med barn som kommer fram till Mathilda " bebisen" som dem kallar Mathilda.. hon siter i vagn men är lika gammal som dem.. men nej då barnen får minsann inte röra Mathilda eller titta och undra... för då rycker deras föräldrar bort dem !!!!!! Trots att man säger "Det är okej" ..  Och när föräldrarna säger "nej man får inte röra flickan"... hon är inte smittosam!!!!!!!! sånna känslor får man typ att dem tycker så.. Blä för allmänheten !

Jag är väldigt glad att jag funnit de kooperativ jag fann åt Mathilda, när man fått höra så många skräck historier på andra kooperativ hur dem behandlar en osv. *pust* vi har hamnat rätt !!

Men assistansen har blivit "lätt" nu, har iaf rätta folket för Mathilda nu. Skönt!! Nu ska vi bara snart finna en timvikarie *suck*.. men men det är ett måste. Ngt som är svårt är att få människor runtom kring att förstå vad en assistans är till för Mathilda osv.

Man får vänja sig att man har alltid "problem" ... men allt vore så mkt enklare om människor överallt kunde anstränga sig lite mer att försöka förstå och finnas !
Vänjer sig gör man aldrig..

Jag sa det för ngr år sen att "ja vänjer mig i slut ändan kring mathildas anfall".. NEJ det gör jag inte, man blir lika ledsen än idag ska jag säga er.

Slut skrivit !

CPUP

Kom på att snart är det dax för mig att genomgå CPUP vilket görs på mig två ggr om året. Det är däremot ngt vi alltid får positiva resultat på :-) Lite för vig är jag men inte övernaturligt. Vi får väl se hur det går denna gången då som snart är dax i september ngn gång.



CPUP är ett förebyggande uppföljningsprogram med syfte att säkerställa rätt behandling i rätt tid för de barn som riskerar att utveckla muskelförkortning eller höftledsluxation. För att klara det förebyggande arbetet sparas alla uppgifter om barnets behandling, rörelsefunktion och röntgenresultat i en databas som omfattas av sjukvårdens sekretessbestämmelser.


Barn med cerebral pares har ofta för hög muskelspänning i vissa muskler. Obalans mellan muskler som sträcker och böjer runt en led kan leda till att muskler förkortas (kontraktur). I höftleden finns viss risk att muskelspändhet och muskelförkortning medför att lårbenshuvudet förskjuts utåt, vilket kan leda till att lårbens-huvudet går ur led (höftledsluxation).

Med olika behandlingsmetoder kan muskelspänningen minskas och muskelförkortning och förebyggas och behandlas. Behandlingen omfattar sjukgymnastik/arbetsterapi som bl.a. inriktas på töjning (stretching) av spänd muskulatur samt att lära in bra rörelsevanor och viloställningar. Ibland kan behandling med skenor (ortos, ståskal), mediciner, injektioner i muskler eller operation bli aktuellt.

Sedan 1994 har barn- och ungdomshabiliteringarna och ortopedklinikerna i södra Sverige ett gemensamt uppföljningsprogram (CPUP) för barn med cerebral pares eller liknande symptom. Övriga habiliteringar i Sverige har under åren visat ett stort intresse och 2006-01-01 är 10 landsting/regioner anslutna till CPUP. Vid årsskiftet 2004-2005 blev CPUP godkänt som ett nationellt kvalitetsregister.

I alla län kommer barn- och ungdomshabiliteringen i samarbete med barnortopeden på Akademiska sjukhuset fr.o.m. 2006-01-01 att ingå i detta uppföljningsprogram. Avsikten är att säkerställa att de barn som riskerar att utveckla betydelsefull muskelförkortning eller höftledsluxation upptäcks och får behandling i tid. Målet är att inget barn skall drabbas av större muskelförkortning eller höftledsluxation.

Sjukgymnast mäter på ett strukturerat sätt barnets rörelseutveckling och behandling två gånger per år under de första sex levnadsåren, därefter en gång per år. Denna genomgång ligger till grund för rekommendationer från barnets ortoped om eventuella åtgärder. Höfter och rygg följs upp med röntgenkontroller. Dessa sker i intervall som barnortoped avgör individuellt efter analys av barnets rörelseförmåga och röntgenbild. Vanligen görs en årlig höftröntgen från två års ålder och ryggröntgen görs på de barn som utvecklat en snedhet i ryggen (skolios).

CPUP-programmet, i södra Sverige, har hittills helt förhindrat höftledsluxation. Betydligt färre barn har också utvecklat stora kontrakturer. Samtidigt har behovet av ortopediska operationer på kontrakturer minskat. CPUP ger dessutom ny kunskap om utvecklingen vid olika typer av cerebral pares över lång tid, samt hur olika behandlingsmetoder påverkar funktionen.


Livrädd


Bild från februari 2007 har ni till vänster, På mig i mitt ståskal den första veckan jag hade det från första början. Snacka om dåligt nu när mamma vet bättre att dem inte gav mig det ett år tidigare !!!!!!!
Sånt gör oss tosiga att typ allt har jag fått mkt senare än alla andra barn. Varför är dem sånna mot mig för??!!

Visst är jag söt i den korta frisyren :-) Visst är luggen sne, men testa klippa mig så får ni se hur svårt det är hihi.. jag sitter minsann inte still.

Något tråkigt med denna braiga dagen som varit så avslutade jag nu ikväll klockan tio med ett stort anfall.. Hel skumt nu när vi ökat mediciner så ökar anfallen, ngt som icke stämmer! Blir att kontakta ssk & dr på måndag. Fortsätter anfallen i denna takten som dem börjat med och blir ännu mera så blir det ju en akutvistelse till Lund och det vill vi då inte. Och det måste jag pga. cortison behandling IGEN för att stoppa anfallen tillfälligt tills man löst medicinerna som ska passa mig.
Med massa anfall mår jag inte bra och inga framsteg händer alltså ingen utveckling. Kanske är det tyvär så här mitt liv alltid får vara, jag har ju en mkt svårbehandlad epilepsi som man inte kan begära att få vara anfalls fri tyvär, men man försöker såklart.
Hoppas min kropp orkar bara ! Mamma är ju livrädd...... ....... ....

Under kvällens anfall som jag hade så blev det mkt dålig syresättning från min sida, "aj då" .. det va rätt nära en akut tripp till sjukhuset. Men vi slapp, som tur va. I sånna här fall önskar man att man bor i Lund, för kommer man till sjukhuset i kristianstad så har dem aldrig ngn aning om vad dem ska göra typ, lite beroende på vilka som jobbar just då.
Men på sommaren är de värsta då är där bara massa vikarie och dem är inge bra tyvär. Dem flesta varjefall.

Ni vet den plötsliga döden som vi tidigare pratat om? Eller kanske inte de va i denna bloggen, jag har ju haft en annan blogg tidigare. Men iallafall december 2007 fick vi veta på en träff med doktorn att jag kommer antagligen inte orka för alltid, hur länge som helst.. och därav en plötslig död.. .. ända sen dagen då mamma fick veta det.. har hon varit livrädd och är ff. ... Och särskilt när mina anfall kommer som dem gör just nu och vi ökar mediciner hit & dit.

Baah..
Godnatt

Nytt

Lite förnyat på min & assistenternas toalett =)

Toaborsten använder ju inte jag så den är assistenternas, rosa blev det hihi..

Men korgen är min för mina hårprylar :-)


Nya saker


God dag!
Igår fick jag minsann anfall igen på förmiddagen, så där dagen efter mitt andra som jag hade på morgonen.. Inte bra jue.
Så det har blivit mkt sovande för min del i två dagar. Men igår var jag ändå rätt så nöjd & pigg trots allt.

Igår fick jag nya kläder av mamma, två sett. Linne+trosa, det ena med barbarpapa och det andra med hjärtan (från h&m). Jag invigde det med hjärtan inatt. Och så fick jag nya trosor (2-pack) med prinsessor på. Så mamma slänge lite trosor och la dit dem nya, man måste ju byta ibland kan ju inte alltid ha samma gamla sletna trosor.

Senare så var mamma iväg igen, hon upptäckte jag & assistenterna behövde ny toalettborste. Mamma hamnade på Åhlens där hon fann en toalettborste i skrik rosa, häftigt! Och så fick jag en söt korg där jag lägger min toffsar och klämmor i, korgen va i rosa med körsbär & hjärtan på. Och så bytte vi ut lite småhanddukar, sånna jag använder vid matning. Många blivit så sletna & behövde förnyas så det blev fem stycken rosa sånna med.

Mamma snäll minsann :-)
När jag körde rally bil igår kväll så klockan sju kom helt plötsligt min assistent, är ju inte så vanligt dem kommer vid den tiden. Men hon hade bredvid gång kvällstid igår här, Skönt att jag sov som en prinsessa hela kvällen samtidigt som det va ju "otur" att mamma inte kunde visa hur dem gör när jag har en sådan kväll som inte alls är bra. Kanske kände jag mig tryggare när ngn är mitt rum ngr timmar när jag ska somna?? Ja det kan ju vara vad som helst. Så bredvid gången blev ju väldigt lätt för assistenten så den kunde inget annat än att gå bra.
Sen fick hon träna på att öppna sprutor med vätska i för att droppa i en annan medicin i, bäst och träna på det så man inte gör fel när det är medicin i.. så hon tränade med vatten. Krävs lite olika teknik för min kvällsmedicinering och nu även morgon & eftermiddag.

Nu sover jag.. och det tänker jag fortsätta med ;-)

Kall glass


Anfallsfronten har ju inte blivit åt det bästa hållet, snarare tvärtom.
Mkt anfall nu, så tråkigt! Och det är stora anfall varenda gång.

Mamma blev iallafall trött på det och fick tag i ssk imorse, som sedan ringde vidare till dr.
I eftermiddag ringde ssk tillbaka med besked om hur vi ska göra nu.
Och nu blir det att jag ska ha en av mina mediciner tre ggr dagligen, så hoppas vi det kan bli bra.

Morgonkvisten idag startade jag med anfall, så mkt gjort idag blev det då inte.

Men så på eftermiddagen så lämnade assistent över mig till mamma som var på stan, och även lillebror & Hanny.
Vi begav oss och åt mjukglass, det älskar jag ! Mums !!!!!
I sånna fall är det JÄTTE VIKTIGT att säga till mig innan glassen kommer in i munnen varje gång "kall glass".
Så man trycker på med samma ord var gång. För jag får chock när jag får kallt i munnen och kan ju bli lite obehagligt.

Vet ni vad, idag skrek mamma mer eller mindre när hon öppnade post från Kristianstad kommun omsorgsförvaltningen.
Hon blev glad för denna gången blev det beviljat och efter så jätte kort tid efter vi hade sökt det !!
Super skönt !!



Så e det !
Nu ska jag minsann sova vidare.
Ihelgen har jag assistans brevid mamma pga. lite nytt för henne att lära.

Godnatt



Bjuder på en film från gårdagen


Varför ta mer ifrån mig


Bilden intill är från när jag inskolades på mitt senaste dagis som jag provade i September 2008. Tyvär slutade det ju inte så bra. Vad gör jag för nytta på dagis om ingen har tiden till mig?!
Trist att sånna hemska människor kan ta något som jag älskade så ifrån mig. Jag som älskar att vara bland barnen, jaja, om två år börjar jag i skolan så då får jag ju träffa barn alltid :-) Men känns som två år är länge till, men det går fort.

Idag har jag haft en lika nöjd dag som jag hade igår. Idag kom min ass. tillbaka även som varit sjuk.
Har blivit jätte många bollhoppningar, och det är super bra. Ibland/oftast tycker jag ju det är super skoj att hoppa på bollen.Så då e det perfekt jag kan hoppa mycket vissa dagar, vi har ju minst tre ggr om dagen, för min slembildning i hals/lungor osv.

Men såklart efter denna roliga dagen så mellan klockan 17 och 18, mitt i maten fick jag kräkanfall som vi kallar det.
Jag satt i min stol, tur jag är mkt fast spänd annars hade jag flugit av stolen bums! Jag flög ihop som en båge, kräkte och sen krampade.. Ett mkt stort anfall, och mkt tråkigt naturligtvis!
Super tråkigt när mina dagar som varit bra ska sluta på det viset.

Nu ligger jag och sover, imorgon kommer ass på morgonkvisten.. hon ska dock inte va här så länge imorgon. Hon var ju här lång dag idag 07-18.

Nu ska jag iallafall sova vidare! Förresten jag fick en jätte fin tröja av mamma idag :-) med rosett på !! Sen har jag fått månadspeng i min fina prinsessa plånbok med, 100:- nu är jag rik minsann :-) Kan jag köpa många glassar och slusch när jag är iväg med assistenterna ;-) hihi ! Jag fick även in månadspeng på mitt sparkonto förståss men det får jag ju varje månad. Skoj med penga i min plånbok också hihi.

Hoppas jag får slippa anfall imorgon!
Imorgon kommer det stor beställning blöjor till mig, jösses ja.. vi skulle behöva mer plats att ställa alla kartonger med saker & ting. Min mat och blöjor tar en himla plats trots vi bor i en stor fem rok lägenhet.

Tycker minsann allt med försäkringskassan kan va klart snart, mamma går på "nålar".. alltid när vi väntar på beslut osv.

Nej minsann, nu ska jag bjuda på ett inlägg till.. en film.. sen sovdax
Godnatt

ps. det va jätte skoj att mötas av alla kommentarer  idag här inne :-) <3 tack !!

Solbrun & Fin



Idag så hade mamma skrivit ner till assistent vad som behövdes göras, men blev ändringar minsann.
Vid tio tiden kom mamma hem packade saker och drog med oss till Åhus med Momo även & Teddy.
Till sommar stugan, där vi grillade, tog det lugnt och bara slappade.
På väg dit så bankade jag mamma i ryggen och hade hjätte skoj hihi.. busfia som dem säger ;-)

Varit på ett strålandes humör idag, hääärligt !
Tyvär brukar det sluta med anfall.. men än så länge har de inte blivit ngt *ta i trä*



Jag & Mamma och även assistent var nere på stranden och solade.
ååååå vad jag blev glad att få ligga på stranden såååå skönt !!!
Efter stranden så fick jag punka på min vagn :-( Så imorgon kommer han från hjälpmedel med förhoppningsvis ett nytt däck. Vill ju inte stanna inomhus imorgon jue.



Imorgon hade de varit kul åka till Andys lekland och träffa kusinerna som ska dit.
Men eftersom dem kan ge oss noll planering så blir det inte så, tråkigt.



Nu sover jag gott !
Och imorgon kommer assistent tillbaka som varit sjuk.

Blivit solbrun och fin minsann!
Min mage bländar ju hihi..

Hejhej

psst. mamma kommer nog bjuda på fler bilder från dagen*

Oj då


Upptäckte minsann att det var ett tag sen vi bloggade på våra sidor, mamma är slarvig !! Nä men hon har nog inte känt ngn ork & lust, varit så mkt annat i henne huvud.
Torsdags fick vi våra efterlängtade sista läkarintyg & sådant som vi skulle ha för söka bilstöd så nu är det också inskickat.
Nu är det bara att vänta på svar på bilstöd ansökningarna och assistans timmar ökning. Evig jobbig väntan är det allt!
Så jag & ass följde med mamma till stan för posta på breven till försäkringskassan i torsdags, sen tyckte jag att jag behövde nytt nagel lack & så blev det minsann. Ett lite ljusare blått, min mamma älskar ju blåa färgen. Och jag är väl illa tvungen att göra det.

Under helgen har Moster Michelle & hennes kompis Malin varit här.
Dem fick passa mig & lillebror & Teddy på lördagen för mamma & pappa skulle iväg ngr timmar. Det gick hur bra som helst, moster är så duktig för att vara 14år.

Söndags så begav vi oss ut hela familjen inkl. Michelle & Malin. Vi hamnade i hundrastgård där jag kunde sitta och kolla på vovvarna som lekte och lillebror som lekte med sina bilar förståss.



Fick ju feber i torsdags helt plötsligt från ingenstans, och den fortsatte lite smått under natten.
Fredagen va jag på lite ledssamt humör & ville mest vara ifred. Helt plötsligt på lördag mådde jag hur bra som helst igen:-) Skönt det gick över så fort, mamma blir ju så nervös så fort jag blir lite dålig.

I lördags hade jag ett stort anfall, typISKT.
Det lustiga av allt var att bara cirka elva timmar innan hade jag fått stesolid så att jag skulle sluta va orolig o somna den natten, jätte konstigt.. Att ja fick anfall så tätt in på, ska prata med min doktor.. kanske behövs min stesolid dos ökas.

Där är nog en del till jag kan öka på min nya medicin så vi får väl se!

Andy's Lekland



Idag ska jag & Ass. Anette på Andy's lekland efter min klockan 11:00 mat =)
Ses vi där ?


Mammapappa tid för mig själv <3


Jag har inte massa mkt att förtälja er om idag !
MEN, Har fått en kväll helt för mig själv med mamma & pappa, det behöver jag <3 Då lillebror är på semester hos Mormor.

Vi har varit med Teddy i hundrastgården, där han träffade på två hundar till.
De va roligt sitta & titta när dem lekte.

Hela veckan ut jobbar min nye assistent, då min ord. blitt sjuk. Såååå skönt att det löste sig ! Tack till assistent för att du ansträngde dig så..

Att jag höjt min ena medicin har märkts, då jag varit lite tröttare, hoppas det ger med sig, så om fall i fall vi behöver öka yttligare så det går. Det går ju inte om jag är trött av den alltid.

Imorgon får vi se vad som händer, helt beorende på vad mamma bestämmer.. Hoppas ngt skojigt !!

På fredag eftermiddag kommer min moster Michelle :-) Och hennes blonda kompis antagligen ;-)
Mamma & pappa ska iväg på lördag och då behövs jag & lillebror & Teddy passas juh!

Nu så ska jag sova vidare,
Godnatt

Hoppas på ingen feber imorgon!



Idag när jag & ass hade sagoläsning så fick jag ett stort anfall :-( Så tråkigt, nu när jag inte haft sedan den 11:e augusti.
Men men ngr dagar fritt blev det & det är ju toppen.
Vi hoppas det är för jag svarat bra på medicinerna, men kan även vara period bara för det brukar det bli ibland.
Men så ikväll tog mamma initiativet att öka min ena medicin.
Så får vi se hur det utvisar sig.

Assistent väckte mamma på morgonen, mamma vill ju vara med vid alla anfallen när hon är i närheten för att assistenterna ska ser massvis med ggr hur man ska göra med mig. Visst den nya assistenten som jobbade idag har ju jobbat med andra med epilepsi förut, men alla vill ha det olika ju. Så lika bra att mamma kan va med så mkt som möjligt. Och om mamma hade varit vaken och hört det hade hon ju gått in hos mig, hon känner att hon måste det så fort jag får anfall och det förstår man ju.

Haft en lugn dag idag, men blev ändå lite gjort iallafall med träningar.

Ikväll hade jag lite ökad kroppstemp, hoppas på den inte tänker bli högre bara.

Ikväll ringde min andra assistent och sa hon var sjuk så hon inte kunde komma imorgon och inte alls i veckan.
Så vi fick ringa in den nye, hon ordnar att kunna jobba onsdag & torsdag.. Nu hoppas vi även på att hon kan fixa fredag också. Hoppas !! Men går det inte så går det inte.
Hon har ju ett annat jobb också ett litet tag till som det får klaffa med ju.
Jätte skönt är det iallafall att hon inte har så mycket att passa till så som dagis tider kanske osv, för så små barn har hon inte. Och det har mamma märkt att man har nytta utav, för lättare kan dem då ställa upp ju.

Hoppas på ingen feber imorgonbiti !
Nu ska jag sova vidare efter en liten orolig kväll
Godnatt

Fotosession idag!




Mmm fotosession hade jag, mamma & Hanny efter att assistent gått hem.
Jag och Mamma fick bli fotomodeller och Hanny blev fotograf !







Jag ÄLSKAR min mamma hur mkt som helst, och mamma ÄLSKAR mig!!!


Mamma här


Mamma skriver av sig en sväng i min blogg....
Jag är så trött, jag orkar inte mer.. idag tar det stopp!
Trivs inte att ha mitt liv sådant här, och känner för att ta hand om min dotter själv istället.
Med dessa jäkla mornar....dagar..

Har man glömt ngt??!
Jag har INTE valt att behöva ha personliga assistenter!!!!!!!!
Jag mår illa...
gör vad som helst för att komma iväg och vara borta hela dagen.. ..

VILL INTE MER

Morgonrutin

Klockan 07.00

Väck M fint och sätt henne på potta. Under tiden hon sitter där ska tänderna borstas noga och borsta hår och fixa en frisyr.(Förbered kommande ting när hon är sittandes på potta)Tvätta av M med en tvättlapp med vatten och lite tvål på samtliga ställen: ansikte, hals, armhålor, fötter, händer.


07:40 ska du tvätta M underliv och rumpa i badrum när hon är sittandes på pottan. Därefter av från pottan och smörjas in i lotion hela kroppen och på med lämpliga kläder. Smörj in rumpa med Zinksalva/inotyol vid behov(om M är röd eller har utslag osv).


08:00 ska M ha sin frukost och medicin sittandes i sin matstol vid köksbordet.


08:30 Ska morgonrutin vara klar.


Pottan ska rengöras noga (precis som alltid när hon suttit där)

Säng ska bäddas och allt ska vara på sin plats!


När du sätter M på potta så säg alltid "nu så ska du få kissa och bajsa". När hon gjort något behov på pottan så var nog att berätta för henne att hon är duktig som bajsat/kissat.


Bokläsning rutin


Varje morgon, direkt efter morgonrutin & när ni gjort ordning efter er. Så ska bokläsning ske i minst 30minuter & max 60minuter. (beroende på vad Mathilda tycker)



Så här ska det gå till:


I Mathildas säng. Du & Mathilda ska ha ett viss vis att sitta/ligga likadant varje gång ni läser. Då det är viktigt det görs på samma vis alltid tillsammans med dig.


Mathilda ska alltid ha sin lilla rosa filt att kela med undertiden & sin napp. Vill hon inte så tvinga givetvis inte henne.


Se till så ingen radio är igång och att ni har dörren stängd så inte ni ska bli störda under läsningen. Så vida inte lillebror kanske ngn gång verkligen vill höra & sitter fint. Sänglampan ska va tänd mot boken. Taklampan ska vara släkt.


Var noga att uttala orden och läs inte för snabbt.


Det gör inget om hon blundar/somnar under läsningen, läs vidare ändå.



Läsning får även ske vid trötta tillfällen om dagarna för Mathildas del även ledsna & rastlösa.


Knill rutin


Finns skiva på Mathildas rum som heter Knill (en bränd skicka i plastficka)


Rutin att den ska göras efter sagoläsningen varje morgon.


Sitt med Mathilda framför spegeln, inget krav att hon måste sitta så som på sitt träningarna. Följ instruktionerna på skivan sedan.

Ha rätt så hög volym så att ni båda två hör tydligt.


Gör den en omgång per morgon !


Berätta om den i dagboken varje dag om hur hon tyckte om det osv.


Bollhoppnings rutin

den 16 augusti 2009




Från och med dagens datum ska bollhoppningsrutin börjas med.

Denna rutin har inga fasta tider, utan ni planerar själva in det på passen ni arbetar.


Bollhoppning ska ske: minst 3 gånger per 6 timmars pass. Om passet är exempel 10 timmar eller längre ska det ske fler ggr.

Bollhoppnings tid: Mathilda ska hoppa minst 10minuter per gång, men om nöjd flicka så hoppa längre. Men vi sätter en maxgräns på 30minuter per gång.

Det ska minst vara en halvtimmes mellan rum mellan bollhoppningarna. Om dagen går planera bra, så försök så gott det går att fördela gångerna jämnt under passets gång.

Glöm inte skriva i dagbok om tiderna som bollhoppningen sker.


Bollhoppning ska ALDRIG ske: direkt efter mat eller vätska intag i knapp eller mun.


Varför ska denna rutin bli? : Pga. Minska riskerna för lunginflamation, rosslighet & hosta. Då människor som Mathilda samlar på sig mycket slem i luftvägar & lungor.


Kanon !


Tack till assistent som jag haft en bra dag tillsammans med!
Vi har hoppat på bollen 3ggr, suttit i sitt stolen 2ggr & stått utomhus i ståskal i 1½timma. Så skönt & skoj!
Varit en positivt dag från min sida, och min mage har äntligen kommit igång igen.
Då min assistent bytt lite blöjor på mig idag med lösar avföring, kanon !!
Magmedicinen är bra den.

Nu så sover jag & förhoppningsvis sova tills imorgonbiti klockan sju då assistent kommer & väcker mig.

Imorgon får vi se vad det står på "listan", mamma ska snart skriva arbetsuppgifter till min assistent..
Hoppas jag kan få en tripp till Andys lekland någon dag i veckan, men om jag slänger upp & viftar med mina blå mot mamma så har jag nog vunnit en dag på Andy's lekland, eller vad tror ni? Kanske någon mer som ska dit i veckan? så vi kan slå ihop det och träffas?

Längtar till helgen, då kommer nämligen moster Michelle och ska passa mig, lillebror & Teddy, för mamma & pappa ska bort.

Nu får jag avsluta här, Hoppas ni får en bra vecka !

Biverkningar


Idag har dagen varit lugn, jag har fått biverkningen "trötthet" nu när jag höjt två mediciner och sänkt en.
Blev lite lördags mys med Mamma & Pappa i soffan när lillebror hade somnat.
Skönt att få mysa med dem lite i fred någon gång.

Imorgon kommer assistent på morgonkvisten och är här till sen eftermiddag.
Nu ska jag sova vidare, Godnatt

T A C K



Stort tack till Hanny som fixat med designen på min blogg, så fräsch & fin.
Mamma la väl till lite med (bäst och säg så hon inte känner sig utanför hihi).
Tack Hanny

Info om Mig



En tidig tisdags morgon den 19 april 2005 kom världens finaste mirakelflicka med storken.
Nämligen jag, Mathilda Andersson.
Jag föddes i en helt normal förlossning, var bara lite undernärd.

Jag vägde 2975gram
Jag var 48cm lång


Jag är nu lite mer än 4år gammal tös med enorm livs glädje & envis vilja.
Efter en jobbig tid sedan två veckors ålder då jag började krampa i Intantil Spasm/svårbehandlad epilepsi, har jag fått men för livet. Som bara ngn månad gammal var jag nära till hjärndöd, men starka kraftiga mediciner och en Lund vistelse på universitet sjukhus i ngr månader så klarade jag hålla mig kvar i liv.

Jag står idag på diagnoserna: Generaliserad svårbehandlad epilepsi, svår hjärnskada, hjärnsynskada, gravt utvecklingsstörd, cp-likt & efterslintningar av West syndrom/Infantil spasm.

Jag har en utvecklingsnivå på 0-3månaders ålder.

Hur jag är:
Jag är inte som barn i min egen ålder, utan jag är som barnen i 0-3månaders ålder. Jag har en hjärnsynskada motsvarande att jag kanske ser så lite som en 0-2månaders bebis om ens det. Man tror jag inte uppfattar var jag styr mina ögon eller uppfattar det jag "ser". Jag kan inte gå, krypa, springa eller sitta själv. Jag tar hjälp av mina föräldrar & assistenter att ta mig framåt. För att stå upp tar jag hjälp av ett gjutet ståskal och för att sitta har jag en liten trästol med bra stöd runt om kring mig. Jag kan inte riktigt förstå vad ni säger till mig, men mina föräldrar & assistenter "badar mig i ord" för att ha förhoppningar att jag en dag förstår lite mer. Jag tar inte medvetet efter saker, men jag gillar att få en kudde eller filt i famnen att kela & busa med. Jag måste hela dygnet ha hjälp av andra för att ta mig fram, få mat i mig osv. För att få mat & näring & mediciner i mig har jag en "knapp" på magen (Gastrostomi). Man kopplar på en slang där och sprutar in näring/mat/mediciner med en spruta. Jag kan äta själv, men har sedan två års ålder varit rädd för det sen jag hade stora halsmandlar som tog tid för doktorer att förstå innan dem tog bort dem. Har även stora problem med sår & blåsor i mun som gör ont om jag ngt i munnen får.

Jag har en enorm livsglädje, mkt humörsvägningar men för det mesta glad, gillar glitter, lampor & kontraster och framför allt bus & mys. Jag älskar min säng, dockan Lena & min resonans platta.


Jag har provat på att gå på två olika dagis, men det fungerar inte.
Antingen förstår dem inte allvaret, eller så blir man åsidosatt & ingen bryr sig om en.
Istället har jag personlig assistans. Viktigt för mig att ha personliga assistenter som bjuder på sig själva och kan gå ner på lite barn nivå & vara lite tramsiga med mig.
Jag älskar vara bland barn, synd det inte fungerar på dagis.
Vi har försökt att få ha en assistent på dagis, men jag fick inte det för rektorn.


Jag sysselsätter mig om dagarna med Andy's lekland, bollhopp, gungar, ståskal, sitt stol, resonansplatta, rallybil och mkt mer!


Här på bloggen är det mamma som är författare åt mig, vi bloggar för vår skull att ha allt skrivit och kolla tillbaka är fantastiskt. Vi bloggar såklart för andras skull för att kunna vara en hjälpande hand åt andra som har/haft det svårt.

Välkomna in oss mig att läsa!
Glöm inte att lämna en kommentar för att visa tacksamheten att ni får läsa hos mig !

KRAM





Hjärnsynskada

Hjärnsynskada eller CVI - cerebral visual impairment är idag en vanlig orsak till synskada hos barn.

För att kunna se bra krävs inte bara bra ögon utan också bra förbindelser mellan ögat och hjärnan samt en väl fungerande synhjärna. Vi vet idag att barn som föds för tidigt och för små är extra känsliga för påfrestningar både före, under och efter förlossnngen. Hjärnans blodförsörjning kan inte regleras på ett bra sätt vilket leder till svängningar i både blodflöde och blodtryck hos det lilla barnet. Eftersom vissa delar av hjärnan är extra känsliga kan dessa under denna första levnadstid råka ut för skador i form av infarkt eller hjärnblödning. De hjärndelar som är extra känsliga är involverade bl.a. i synbanan och därför kan synproblem uppkomma som ett resultat av en för tidig födsel. Detta tillstånd, hjärnsynskada eller CVI (cerbral visual impairment) kännetecknas av helt andra besvär och problem än hos den som har en synskada på grund av ett fel i ögat. Detta problem har ökat då det föds fler och fler barn för tidigt. Man räknar med att nästan hälften av de synskadade barn som finns i Sverige idag har sin synskada pga CVI.

När man har en CVI kan detta leda till en lite låg synskärpa, skelning eller nystagmus (ofrivilligt ögondarr). Det största problemet brukar dock vara att man får ett problem att tolka det man ser. Man kan därför ha svårt med avståndsbedömning, ansiktsigenkänning, orientering, rörelser. Barnet har ofta besvär med att tolka synintryck i röriga miljöer t.ex i trafiken och detta leder naturligtvis till stora problem.  

Barn med CVI kan se helt normala ut


Utvecklingsstörning

Utvecklingsstörning är när en människas begåvning inte utvecklats normalt under utvecklingsåldern, alltså före vuxen ålder. Det medicinska uttrycken för utvecklingsstörning är mental retardation eller psykisk utvecklingsstörning.

För att fastställa en utvecklingsstörning utgår man enligt DSM IV ifrån tre kriterier:

  • Ett kriterium för att en individ ska klassas som utvecklingsstörd är att IQ uppmäts till under 70 på flera (minst två) välnormerade begåvningsinstrument, varvid psykologen också väger in andra faktorer som kan ha stört i testsituationen, och sålunda försämrat resultatet exempelvis multihandikapp eller ytterligare diagnoser som exempelvis adhd eller autism.
  • Ett andra kriterium är att personen i fråga skall uppvisa kliniskt betydelsefulla nedsättningar i adaptiva funktioner inom minst tre viktiga livsområden. Det vill säga att personen skall ha svårt att hantera och anpassa sig till normala krav i sin vardag, t ex sköta sin hygien, sköta skolgång eller ha ett fungerande socialt liv. Härvid tarvas en tämligen omfattande kartläggning, dels för att över huvud taget påvisa de adaptiva funktionsnedsättningarna och dels för att klargöra att de inte kommer sig av yttre skäl, exempelvis social misär eller isolering.
  • Det tredje kriteriet är att personen ifråga uppvisar tecken på utvecklingsstörning innan arton års ålder.

I nu aktuella diagnosmanualer (ICD-10; DSM IV skiljer man på lindrig utvecklingsstörning (IQ 55-70), måttlig utvecklingsstörning (IQ 35-55) och grav utvecklingsstörning (IQ <35). Utvecklingsstörningar hos barn upptäcks i allmänhet när man börjar undersöka varför barnet utvecklas långsamt.

Många utvecklingsstörda har även andra funktionshinder såsom rörelsehinder eller sämre syn. Hjärnskador av typen cerebral pares (CP-skada) innebär inte i sig själv utvecklingsstörning, men många av de drabbade har även utvecklingsstörning


Orsaker

Det finns många olika orsaker till utvecklingsstörningar, och i de flesta fall går det ej att finna någon orsak. En av de vanligaste påvisbara orsakerna var förr att barnet drabbats av syrebrist under graviditet eller under förlossningen. Det är med förbättrad förlossningsvård mer sällsynt idag, men i gengäld har förekomsten av hjärnskador till följd av mycket tidig födsel ökat. En annan orsak är genetiska avvikelser vilka ibland är ärftliga. Även ämnesomsättningsrubbningar kan i specifika fall leda till utvecklingsstörning. Detta kan ofta behandlas med en strikt diet. Missbildningar av hjärnan och skallen (microcefali) kan leda till att hjärnan inte utvecklas normalt och omfattande funktionshinder kan uppstå. Ovanliga progredierande (framskridande) hjärnsjukdomar kan även orsaka flerfunktionshinder. Inavel och kusingiften ger klart förhöjd risk för utvecklingsstörning. Därför är utvecklingsstörning betydligt vanligare i invandrargrupper och etniska grupper där kusingifte är vanligt.

Kromosomavvikelser

Förändringar i arvsmassan är en förutsättning för mänsklig utveckling i darwinistisk mening. Dock blir en del förändringar så omfattande att dna:t ej längre förmedlar en funktionell genetisk kod. Ibland blir det rejäla molekylära fel på dna-molekylen, såsom att en arm sticker ut eller att stora segment bytt plats. Följden av de flesta kända kromosomavvikelser varierar men har en del gemensamheter, t ex en diffus global påverkan på hela den biologiska organismen, vilket tar sig uttryck i att bland annat förändringar i cirkulationssystemet och centrala nervssystemet är vanliga. Kromosomförändringar kan vara nedärvda och förändringens uttryck följer vanliga genetiska lagar (Mendel) men är ofta, speciellt vid mer drastiska uttrycksformer, följden av en spontan mutation. Förändringen har oftast skett i gonaden, i den första sammansmältningen eller i någon av de allra första celldelningarna. Människans celler har normalt 46 kromosomer i 23 par. Den vanligaste kromosomavvikelsen som leder till utvecklingsstörning är Down syndrom (Trisomi 21). Tri står för tre och somi för kroppar, dvs kromosompar nr 21 har tre i stället för två kroppar (vilka vi idag känner som dna-molekyler). Denna extra molekyl kan dras med på i princip tre olika sätt, och mängden påverkade celler kan variera (mosaikism). Endast en, ovanlig, variant är ärftlig. Personer med Downs syndrom har oftast lindrig till grav utvecklingsstörning.


Cerebral pares = CP

Cerebral pares, förkortat cp, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares är latin och betyder förlamning genom hjärnskada. Detta är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar.

Allmän beskrivning

Skadan drabbar områden i hjärnan som styr eller förmedlar signaler för kroppens rörelser och ger därför rubbningar i rörelseförmågan. Rörelsehindret orsakas av en skada eller utvecklingsrubbning då hjärnan fortfarande är omogen.

Om händelsen som orsakat CP-skadan har inträffat före födseln kallas det prenatala, om det hände runt födseln perinatala. Sker det därifrån och fram till två års ålder kallas det istället för postnatala. Skadorna inträffar under graviditeten eller i samband med förlossningen eller den första tiden därefter.

Förutom rörelsehinder kan det inverka på till exempel tal, syn och hörsel, men detta kan förändras efter träning och habilitering. Ungefär 60 % av de drabbade har två eller fler andra funktionshinder; var fjärde har epilepsi, över hälften förståndshandikapp och talsvårigheter. Många lider också av samma typ av inlärningssvårigheter som vid DAMP/ADHD.

De vanligaste orsakerna till CP är syrebrist och blödningar i hjärnan. Beroende på var den sitter och när skadan skedde visar den drabbade olika symptombilder. Vad som är generellt är dock att barn med CP har försenad motorisk utveckling. De flesta får mer eller mindre nedsatt muskelkontroll, men det varierar mycket. Vissa har ibland små hinder, är bara lite klumpiga, medan andra har kvar mycket lite viljestyrd motorisk aktivitet och kan knappt röra sig alls. En del CP-skadade lever ett normalt liv då de blir vuxna, vissa klarar sig inte utan hjälp från andra för att överleva.

Utbredning och varianter

I Sverige får omkring 200 per 100 000 födda barn en CP-skada. CP är inte en enhetlig sjukdomsbestämning, utan ett samlingsnamn för flera olika tillstånd.

Skadan kan delas in i tre huvudgrupper: spastisk CP, dyskinetisk CP och ataktisk CP. Dessa delas in efter övervägande neurologiska symtom, samt deras plats i kroppen.

Orsaken hos de spastiska formerna är för det mesta blödning eller propp i hjärnan i slutet av graviditeten eller hos för tidigt födda barn i första levnadsveckan. De dyskinetiska formerna orsakas av t ex långvariga syrebristtillstånd runt förlossningen, vid de ataktiska formerna är anledningarna delvis okända.

Ibland beror det dock på ärftliga faktorer före födseln. Av de som lider av CP är 75 % drabbade av spastisk CP, ca 12 % av dyskinetisk CP och resterande 13 % är drabbade av ataktisk CP. Det är inte heller ovanligt att drabbade uppvisar mer än ett symptom.

Spastisk CP

Spasticitet innebär att man kan vara förlamad i vissa delar av kroppen. Den belastar kroppen fel så att de starka musklerna tar över de svaga. Den medför ett ökat motstånd och muskelspänning vid passiva rörelser. Detta är den vanligaste formen av CP.

Nervbanorna som förbinder hjärnbarken och ryggmärgen är skadade och detta medför ett svårkontrollerat rörelsemönster, livliga reflexer och muskelsvaghet. Denna form av CP delas in i tre undergrupper beroende på var i kroppen symptomen är placerade, dessa grupper är: hemiplegi, diplegi och tetraplegi.

Hemiplegi innebär spastisk förlamning i ena halvan av kroppen. Orsaken är för det mesta cirkulationsrubbningar i hjärnan, som t.ex. hjärnblödningar under eller innan förlossningen.

Vid diplegi förekommer den förhöjda muskelspänningen över hela kroppen, benen är mest drabbade. Diplegi orsakas ofta av att barnet har fått en hjärnblödning i samband med en mycket tidig födsel, delvis att barnet har blivit strypt av navelsträngen i en kort till lång tid.

Tetraplegi orsakas i de flesta fall av allvarlig syrebrist och ger problem med alla fyra extremiteterna (armar och ben). Detta är den svåraste skadan, eftersom alla musklerna ständigt har förhöjda spänningar. Då musklerna inte används i sin fulla längd så ofta får barnen lätt felställningar, eftersom musklerna förkortas.

Ataktisk CP

Ataxi är en kombination av spastisk diplegi och ataxi i armar, händer och även i bålen. Barnen är då övervägande spastiska i benen, och har samordningssvårigheter i rörelsemönstret. CP-barn med ataxi är ofta väldigt instabila, på grund av deras nedsatta muskelspänning, både den motoriska utvecklingen och talutvecklingen är långsam. Ataxi karakteriseras av skakiga osäkra rörelser.

Dyskinetisk CP

Vid dyskinesi, vilket betyder "dåliga rörelser", är personens rörelser omedvetna och felaktiga, musklernas spänning (tonus) kan skifta utan uppmaning. Denna form kallas även rörelseförvridna former.

Individen har inte riktigt kontroll över kroppens rörelser. Ibland är musklerna spända och ibland slappa, detta leder till ofrivilliga och överdrivna rörelser. Hjärnsignalerna kopplar fel, så musklerna uppfattar en annan order än vad som var tänkt. Nyföddhetsreflexer kan också kvarstå, det gör det omöjligt att utföra lämpliga rörelser. Alla skelettmuskler, samt muskler som tillhör tal och sväljning blir påverkade.

Dyskinesi har två huvudtyper: dystoni och hyperkinesi. Hyperkinesi (betyder "för mycket rörelser") i sin tur innefattar två varianter: atetos och chorea.

Dystoni (betyder "dålig muskelspänning") ger stora växlingar i muskelspänningen, överdrivna skruvande rörelser, samt symptom i extremiteterna.

Atetos visar sig som släpiga, skruvande rörelser i armar, ben och bål. Individen har svårt att samordna sina rörelser på ett funktionellt sätt. Rörelsernas omfattning, samt styrka blir felavvägda, de får även balansproblem.

Utveckling

Att se om barnet har cerebral pares är inte så lätt, men de första månaderna är oftast en tyst period. Det första tecknet är att personen kommer efter i den motoriska utvecklingen, att muskelspänningen inte är som den ska. Det märks på vissa genom att de har problem med sömnen och maten.

Överdödlighet och skador på nervsystemet

De flesta människor som har CP lever lika länge som människor utan den, det finns dock en stor överdödlighet. CP-skadade barn klarar inte lika lätt av sjukdomar som till exempel lunginflammation. De som är svårt drabbade kan dö utan en egentlig orsak.

Ofta är flera av de överordnade funktionerna utslagna, eller så har de skador på det som styr många av kroppens viktiga funktioner och de har ofta problem med hjärtat och andningen. Ryggmärgen och hjärnan utgör det centrala nervsystemet (CNS).

Det innehåller de nervceller och synapser som analyserar och värderar den ständiga strömmen av information som kommer från sinnescellerna. Den skickar också ut kommandon till kroppens körtlar och muskler.

Om CNS har blivit skadat kan det ge väldigt allvarliga konsekvenser, som t ex förlamning, sänkta mentala funktioner och död. En strukturell skada i CNS är ofta bestående, pga. att det i princip inte sker någon mer cellnybildning efter födseln i CNS. Därför kan ersättningen av skadad vävnad inte komma till stånd.

Nervbanorna i CNS innehåller synapser, omkopplingsställen mellan ett neuron (en enskild nervcell) och en annan cell och här kan frekvensen av nervimpulser förändras. Ibland kan dock överlevande nervceller ta över utslagna nervcellers funktion, men detta händer oftast med barn.

Då CNS är skadat sker den sensomotoriska styrningen genom andra förbindelser än de som gått förlorade. För att en sådan funktionsanpassning ska kunna fungera i CNS behövs en stimulerande träningsmiljö.


Infantil spasm = West syndrom

* Primärgeneraliserad ep, trots att fokala hjärnskador ofta föreligger.
* Oftast 3-8 mån, 98% före 1 års ålder
* Spasmer i ffa axial muskulatur (ofta "fällknivsanfall") under 1-2 sek, ibland i serier
* Motorisk och psyskis stagnation eller tillbakagång är regel
*EEG visar interiktalt hypsarytmimönster: oregelbunden epileptiform aktivitet med kaotisk blanding av långsamma vågor och spikes och sharp waves. Patologisk bakgrundsaktivitet.
*Etiologi: Blandad! Missbildningar i hjärnan, tuberös skleros, pre och perinatala hypoxier, blödning, trauma. Ibland hittas ingen bakomliggande orsak, en del av dessa har god prognos med senare normal utveckling (dock endast ca 10-15% av hela gruppen).
*Prognos: De allra flesta ca 80% blir mentalt retarderade. Mer än hälften utvecklar senare andra former av epilepti, tex Lennox-Gastaut, 30-50% har cerebral pares, många har autism mm
*Behandling: 1. Vigabatrin(Sabrilex)  2. B6(pyridoxin) i högdos  3. ACTH


Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller. Störningen orsakar en urladdning i hjärnan, ett epileptiskt anfall. Hur anfallet ser ut beror på var i hjärnan urladdningen startar och på hur omfattande spridning urladdningen får. Personer med lindrig epilepsi får kanske några få anfall under hela livet, personer med svår epilepsi kan ha flera olika anfallstyper och dagliga anfall, trots medicinering.

Epilepsi orsakas av en permanent eller tillfällig hjärnskada av varierande omfattning. Ju större hjärnskada desto större risk för epileptiska anfall. Epilepsi är därför mycket vanligare hos personer som har någon form av hjärnskada än hos befolkningen i allmänhet och personer med hjärnskada har i allmänhet en betydligt svårare och mer svårbehandlad epilepsi än övriga epileptiker.

Vid Downs syndrom är epilepsi något vanligare än hos befolkningen generellt, beroende på att en del äldre personer med DS får epilepsi i samband med demenssjukdom. Barn med Downs syndrom får inte epilepsi oftare än barn i allmänhet, däremot får de allvarligare former av epilepsi.

Infantil spasm, även kallat West Syndrom eller BNS-kramper, är en ovanlig, svår epilepsiform, som är överrepresenterad hos barn med Downs syndrom. De flesta barn med Downs syndrom som får epilepsi får just Infantil spasm.

BNS står för blixt-nick-salaam, vilket är en mycket träffande beskrivning på anfallet: Anfallet slår till snabbt som blixten, barnets överkropp nickar framåt och armarna slår ut som i en arabisk "salaam-hälsning".

Infantil spasm debuterar alltid före cirka 18 månaders ålder och diagnosticeras vid EEG. Infantil spasm visar en mycket speciell EEG-utskrift. Det är viktigt att omedelbart starta behandling eftersom infantil spasm innebär en mycket kraftig störning i hela hjärnan. Störningen är så svår att barnets utveckling påverkas.

Har man ett barn med Downs syndrom och ser något som bara påminner om Infantil spasm ska man genast se till att få barnet till en specialist, en barnneurolog! Infantil spasm-anfallen kan vara svåra att uppfatta eftersom de bara varar någon sekund, men ofta kommer de i serier och är därmed möjliga att se.

En del av barnen svarar bra på medicinering och blir snabbt anfallsfria, hos andra är anfallen svårare att få bukt med, vilket tyvärr leder till sämre psykomotorisk utveckling. Ofta övergår dessa barns Infantila spasm i andra besvärliga epilepsiformer, t ex Lennox-Gastaut syndrom, myoklon epilepsi, astatisk-myoklon epilepsi eller epilepsi med tonisk-kloniska anfall ("grand-mal-anfall"). Eller olika kombinationer av olika anfallstyper.


Epilepsi

Epilepsi är en grupp kroniska sjukdomar som yttrar sig i form av plötsliga attacker av övergående elektriska urladdningar hos hjärnans nervceller. Orsaken till epileptiska anfall kan utgöras av en missbildning, ärrbildning eller skada i hjärnan, men också av påfrestningar på hjärnan som extrem trötthet, abstinens efter drogmissbruk eller infektioner. Hos de allra flesta finner man emellertid aldrig någon bakomliggande medicinsk förklaring. Epilepsianfallens karaktär, frekvens och omfattning varierar kraftigt mellan olika drabbade individer, likaså möjligheten till framgångsrik medicinsk behandling.

Det finns många olika typer av epileptiska anfall. Hur ett epilepsianfall ser ut beror på vilken eller vilka delar av hjärnan som omfattas. Vid de mest välkända och dramatiska anfallen är den epileptiska aktiviteten spridd i hela hjärnan. Här listas anfallstyper enligt den indelning som föredras idag.

Vid enkla partiella anfall minns personen hela händelsen. Vid alla andra typer av anfall drabbas personen av minneslucka och minns bara det som var före och efter anfallet. Vid enkelt partiellt anfall med sekundär generalisering minns personen händelsen före generaliseringen och det som var efter anfallet men inte det däremellan.

Partiella anfall

Partiella kallas anfall som inte omfattar hela hjärnan, utan någon viss del. Hur anfallet yttrar sig beror på vilken del det är fråga om.

Enkla partiella anfall
Dessa påverkar inte medvetandet, utan kan ge konstiga sinnesförnimmelser, overklighetskänslor eller mindre muskelpåverkan, allt beroende på vilken den aktuella delen är. Anfall i områden som tolkar de konkreta sinnesintrycken (syn, hörsel, smak etc) brukar ge konstiga upplevelser av respektive sinnestyp. Så har anfall i nackloben, där synen sitter, underliga synupplevelser (till exempel synen av plötsliga ljusblixtar eller stjärnor) som typiskt kännetecken.
Komplexa partiella anfall.
Anfall som inte gör personen medvetslös, men påverkar medvetandet. Ett sådant kan till exempel få den drabbade att handla irrationellt och svara mycket underligt på frågor, symptom på så kallade medvetandegrumlingar, förvrängda bilder och uppfattningar om sammanhanget han/hon befinner sig i.
Under medvetandegrumlingarna kan ofrivilliga upprepande rörelser, automatismer förekomma.
Partiella anfall med medvetandepåverkan är typiska för epilepsianfall lokaliserade till tinningloberna (temporallobsepilepsi).
Vid andra exempel på anfall kan personen göra avancerade saker som att köra bil, dock med större olycksrisk, och cykla, men ändå irra runt i en liten kvartersbutik i 1½ timme utan att lyckas handla mat. Anfallet kan vara åtskilliga timmar.
Partiella anfall med sekundär generalisering
Anfall som börjar som partiella, men sedan sprider sig vidare till att omfatta hela hjärnan. Se vidare nedan.

Generaliserade anfall

Generaliserade anfall omfattar hela hjärnan kan ge väldigt svåra symptom. Ovan nämndes om anfall med sekundär generalisering. Både dessa och primärt generaliserade anfall, anfall som startar i hela hjärnan samtidigt beskrivs nedan.

Tonisk-kloniska anfall ("grand mal")
Den mest välkända typen av epileptiska anfall. De börjar med att personen blir stel i hela kroppen (tonisk kramp). Därefter faller han/hon medvetslös omkull med rytmiska muskelryckningar (kloniska kramper) i hela kroppen. Anfallen upphör i regel efter någon eller några minuter. Anfallet är i sig inte skadligt men det finns risk för skador vid fallet. Efteråt är patienten ofta trött eller förvirrad.
Absenser ("petit mal")
Typ av frånvaroattacker som är vanligast i en epilepsiform hos barn. Dessa varar sällan mer än några sekunder och leder inte till något fall eller andra muskelsymptom.
Myokloniska anfall
Vanligast vid juvenil myoklonisk epilepsi och förekommer då ofta blandat med tonisk-kloniska anfall. Myokloniska anfall yttrar sig som enstaka plötsliga ryckningar i någon muskel eller muskelgrupp. Personen förlorar inte medvetandet och faller inte heller.
Atoniska (astatiska) anfall
Sällsynt epilepsiform där all muskeltonus (spänning) plötsligt upphör och personen faller omkull utan att kunna ta emot sig, faller ihop som en hög. Personen kan bli medvetslös. Anfallet kan vara exempelvis 20 sekunder.


Diagnosen epilepsi ställs på grundval av en beskrivning av anfallen, oftast både av patienten och någon anhörig som bevittnat ett eller flera anfall. Därtill görs en neurologisk läkarundersökning för att se om det finns tecken till strukturella skador i nervsystemet. Vad gäller undersökningsmetoder görs EEG för att registrera hjärnans elektriska aktivitet och antingen datortomografi eller magnetresonanstomografi (MRT) som visar eventuella skador på hjärnans struktur.


Förekomst

Epilepsi är ett väldigt vanligt men ofta osynligt handikapp. Det förekommer både självständigt och som symptom vid andra sjukdomar eller syndrom. De allra flesta epileptiker är fullt normalbegåvade och friska i övrigt, men en del av de hjärnhandikapp som innehåller begåvningsstörningar kan förutom dessa också ha epilepsi som en del i sjukdomsbilden. Epilepsin och begåvningsstörningen har då samma orsak, men är inte följder av varandra i någon riktning.

Inte bara epileptiker kan få epileptiska anfall. Var tionde person beräknas få ett epileptiskt anfall någon gång under livet. Anfall kan vara "provocerade", det vill säga ha uppstått på grund av att hjärnan utsatts för svåra påfrestningar, till exempel extremt lång vakenhet. En särskild typ är så kallad abstinensepilepsi: anfall som kan drabba till exempel alkoholister som försöker sluta med sitt missbruk och nu, till skillnad mot vad hjärnan blivit van vid, haft en längre tid utan alkohol i kroppen.

För att räknas som en person med sjukdomen epilepsi skall man ha haft minst två oprovocerade epileptiska anfall under en tvåårsperiod. Enligt denna definition förekommer epilepsi hos 0,5-1 % av befolkningen motsvarande omkring 60 000 personer i Sverige. Av dessa är 10 000 barn.


Läkemedel

Den medicinska grundbehandlingen av epilepsi utgörs av läkemedel som minskar risken för epileptiska anfall, så kallade antiepileptika. Det finns många läkemedel mot epileptiska anfall, men inget av dem kan göra alla epileptiker anfallsfria. Var och en behöver prova ut vilken eller vilka mediciner som tycks fungera bäst för honom eller henne. Omkring 60-70 procent av patienterna med epilepsi blir helt anfallsfria med mediciner.

Kognitiva biverkningar av antiepileptika

Patienter som äter mediciner för att minska sina epileptiska anfall får olika biverkningar, ofta är dessa kognitiva. De vanligaste är långsamhet och en upplevelse av att vara avtrubbad("light-headedness"), men ibland också hyperaktivitet.

Några mediciner:

  • Fenobarbital (Fenemal) slår på arbetsminnet.
  • Fenytoin (Epanutin, Lehydan & Fenantoin) slår på uppmärksamhet, kognitiv hastighet och minne.
  • Karbamazepin (Trimonil, Tegretol & Hermolepsin) slår på minne och kognitiv snabbhet.
  • Valproat (Ergenyl, Absenor & Orfiril) slår på kognitiv och psykomotorisk snabbhet.
  • Klonazepam (Iktoviril) slår på uppmärksamhet och kan bidra till ökad irritabilitet.
  • Lamotrigin (Lamictal, Aural, Lamoscope, Pharmalam, Vimal)
  • Topiramat (Topimax, Topiramat, Topamax)
  • Levetiracetam (Keppra)

Negativa effekter av antiepileptika döljs ofta av det faktum att den obehandlade epilepsin har negativa kognitiva effekter. De positiva kognitiva förändringarna man uppnår vid anfallsfrihet "äts upp" av de negativa bieffekterna av medicinen som uppnår den. Det är generellt mycket svårt att undersöka biverkningar av antiepileptika, och få stora studier är gjorda.

Det är skillnad på kortvariga bieffekter som habitueras bort och/eller sedan döljs av kompensatoriska kognitiva strategier, och långvariga effekter. Generellt är nya mediciner (tex Levetiracetam) bättre än gamla, och den vanligaste biverkningen är psykomotorisk långsamhet.







Gastrostomi

Uppfödning helt eller delvis via gastrostomi har sedan början av 90-talet varit ett sätt att tillförsäkra personer med dysfagi ett säkert alternativ vid nässond eller sväljning med kvävningstillbud, rosslighet och försämrad andning. För personer med nedsatt ork (t.ex. vid hjärt- eller andningssvikt), svår aptitlöshet (vissa sjukdomar, syndrom) eller barn med svår matvägran av oklar orsak har vi alla erfarenhet av att sondmat via gastrostomi medfört förbättrad hälsa och livskvalitet i många fall och är ett bättre alternativ än långvarig nässond.
  Måltider som är utdragna medför en stor belastning för både barn och föräldrar. Barnet utvecklar ofta en motvilja mot att äta. Aversionen mot att äta kan också orsakas av stort obehag vid måltider p.g.a. upprepad felsväljning av mat och dryck. Rädsla och aversion mot måltidssituationen förvärras av att barnet saknar möjlighet att uttrycka vad som händer eller att värja sig i matningssituationen. För en förälder är det oroande och frustrerande att barnet alltmer visar ovilja att äta.
  När beräkning samt bedömning av barnets intag av energi, näring och vätska visat att det är otillräckligt jämfört med nationella rekommendationer bör gastrostomi aktualiseras så snart som möjligt så att barnet kan fortsätta att äta och dricka utifrån sin förmåga och att kompletterande nutrition kan ges via en gastrostomi. I vissa fall fungerar födointaget någorlunda, men barnet kan inte få i sig tillräckligt med vätska. Även då kan gastrostomi behövas. Lågt vätskeintag kan medföra förstoppning, trötthet, huvudvärk, svimning, krampanfall och är viktigt att förebygga.
Barn med neurologiskt grundade funktionshinder har visat allmänt förbättrad hälsa efter gastrostomi och har mindre ofta andningsbesvär. Betydligt mindre tid behövdes för att mata barnen. Vikten ökade och även längd och huvudomfång visade viss catch-up. Risken för komplikationer var liten. Föräldrarna bedömde barnens och egen livskvalitet förbättrad efter gastrostomi (Smith 1999, Sullivan 2004, 2005, Craig 2006).
  På barnkirurgen i Lund genomförs sedan 1994 alltid videoassisterad gastrostomi, som är ett säkrare alternativ med färre komplikationer än de vanligare perkutana gastrostomierna (PEG). Inga svåra komplikationer har rapporterats. Granulom och lokal infektion runt gastrostomin förekom hos vart fjärde resp. vart sjunde barn och sammanlagt var femte barn hade något sådant besvär fortfarande efter ett halvår. Vid ventrikuloperitoneal shunt pga hydrocefalus är gastrostomi-operation utan ökad risk för shuntdysfunktion/infektion

Indikationer för gastrostomi
  • Dysfagi med aspiration eller aspirationsrisk
  • Ätsvårigheter där tillräckligt födo- och/eller vätskeintag inte kan uppnås med anpassad positionering, matningsteknik, konsistens eller berikning av födan. 
  • Dysfagi eller ätovilja med utdragna måltider, d.v.s. måltidslängd som tar ifrån barnet och anhöriga möjligheter till andra viktiga aktiviteter i det dagliga livet. Ofta använd gräns är > 60 min/måltid.
  • Ätovilja eller andra ätsvårigheter av sådan grad att tillväxthämning och/eller malnutrition uppstått eller uppenbart riskeras, trots de insatser som givits.
  • Svåra låsningar kring matsituationen. Gastrostomi behövs ibland för att ge barnet möjlighet att själv ta över kontrollen över sitt ätande via munnen under en period, oftast många år, med samtidiga psykologiska, pedagogiska och sociala insatser till omgivningen och barnet.

Föräldrainformation och utredning inför beslut om gastrostomi

Trots att många föräldrar mycket väl inser att deras barn behöver en säker och tillräcklig nutrition är känslorna ofta mycket ambivalenta inför gastrostomi. Vi har alla varit med om den frustrerande situationen att följa ett barn som absolut behöver gastrostomi, men där föräldrarna inte vill detta.
 
Att äta via munnen har stor symbolisk betydelse, det är så oerhört mycket mer än ett sätt få i sig näring. Matandet kan vara en värdefull stund av närhet till föräldern. Eller kanske föräldern känner frustration över att behöva ge upp, när han under lång tid ha kämpat och kämpat och lyckats få i barnet mat. Knappen blir beviset på att man inte lyckats. Man tror, felaktigt, att ätandet inte kan fortsätta vara en social aktivitet längre. (Craig et al 2003, Petersen 2006).
 
Den utredning som behövs innan beslut om gastrostomi bör därför göras samlat i tiden 2-4 veckor, med båda föräldrarna närvarande i vissa viktiga moment. God tid, tolk vid behov och upprepat informations- och motivationsabete blir naturligt under utredningens gång. Under observationer, filmning av matsituationer, utprovning av äthjälpmedel och under täta samtal blir det tillfälle att förstå bakgrunden till ev. rekommendation om gastrostomi och egna reaktioner på detta. Under utredningens gång måste fastställas vad barnet kan äta via munnen, konsistens, mängd, sittställning osv. eller om dysfagin är så allvarlig att barnet inte får lov att äta något via munnen alls efter gastrostomin. Graden av gastroesofageal reflux (GER) måste värderas inför ställningstagande till operation av GER eller medicinering i samband med gastrostomioperationen. 
 
Personal med stor vana vid situationen, praktiskt och psykologiskt stöd under hela utredningen och slutligen en sammanfattande konkret genomgång, ibland upprepad, av observationer och undersökningsfynd gör att familjen bereds möjlighet att ta rätt beslut för sitt barn. Tryggheten ökar om familjen kan få stöd direkt efter operationen med att komma igång med matning och skötsel av gastrostomin. Om man inte har möjlighet genomföra hela denna process på den lokala habiliteringsenheten rekommenderas samarbete med BRH.
 
Om gastrostomi inte kan anläggas genast när barnet behöver det ges nutrition via nässond fram till operationen.

 

Uppföljning vid gastrostomi Barn och ungdomar som har gastrostomi behöver kontinuerlig uppföljning 3-4 besök per år av ansvarig läkare, dietist och sjuksköterska.
Läkare ansvarar för bedömning av tillväxt samt kompletterande utredningar. Dietist ansvarar för bedömning om energi- och näringsintaget via sondmat samt om övrig mat och dryck ger adekvat mängd av t.ex. protein, vitaminer/mineraler eller om behov av supplementering finns.
  På grund av att barnets behov av olika mineraler vitaminer samt energiintag är olika avseende åldersrekommmendationer som finns så behöver energi- och näringsintag samt vätskeintag beräknas vid upprepade tillfällen.
Sjuksköterskan ansvarar för kontroll av gastrostomiknapp samt tillväxtmätning, handledning till förälder kring omvårdnad vid gastrostomi.
  Ibland kan mer tät uppföljning krävas beroende av barnets ålder samt flerfunktionshinder.
Angeläget är att man justerar nutritionsbehandling efter avslutad pubertetstillväxt, så att energi och näringsintag anpassas efter ungdomens aktuella behov då en viss risk för att ett högt energiintag kan föreligga vid uppnådd slutlängd.
  Under uppväxten förändras anatomin och sväljningsfysiologin. Det är därför nödvändigt att vid gastrostomi aktualisera och dokumentera rekommendationerna kring det perorala matintaget och positioneringen kontinuerligt.


Avveckling av gastrostomi

När man ser en förbättring hos barnet/ungdomens förmåga att äta och dricka och man ser en stabil matsituation bör en ny tvärprofessionell utredning genomföras.
  Beräkning samt bedömning av barnets/ungdomens intag av energi, näring och vätska måste göras så att man säkerställer att intaget är adekvat innan man överväger att avveckla en gastrostomi. Även ordinerad medicinering ska kunna intas via munnen.
  För vissa barn och ungdomar är det framförallt stora svårigheter att äta och/eller dricka tillräckligt i samband med infektionssjukdomar. Det kan vara en fördel att först ha försäkrat sig om att det ej längre är problem vid dessa situationer innan gastrostomin avvecklas.
(Se Arnbjörnsson 2005 (2)).
  Rekommendation ´
  • Avveckling av gastrostomi ska ske först efter en förnyad flerfacklig utredning och efter det att barnet klarat nutritionen och läkemedelsbehandling en längre tid och under minst en vanlig infektionsperiod (förkylning)
  • I avvecklingsbeslutet måste graden av dysfagi vägas in. Vid lindrig-måttlig dysfagi uppstår ofta svårigheter att klara tillräckligt födointag för pubertetsspurt även om det går bra några år efter småbarnsåren. Dysfagin kan också öka pga tillväxt i munhåla, svalg och strupe

Bus på G !



Ja jag har aldrig påstått att min mamma är normal ;)
Men vem fanken är det egentligen ?
Alla är ju normala på sitt sätt !

SUCK

Mamma trodde inte sina ögon, när det föll ner ett brev från Skåne Region idag genom postinkastet !
Vi var hos dr igår som sagt och bad om alla slags intyg, idag trillade det in i brevlådan för assistans ansökningen. Inte illa att det gick så SNABBT !! Men glada blev vi, och genast fick mamma lite att göra. Nämligen skriva en bilaga på 5stycken A4 sidor om mig. Det tog henne cirka fyra timmar, krävs ju en del & tänka. Såklart fick det bli en lunch & så med mitt i allt för mammas del. Men men iallafall så nu är det insänt *ansökan efter fler assistans timmar* då även natte tid & kvälls tid. Nu i väntan på att hon ska höra av sig (handläggaren) för att boka en träff med min mamma, sen därefter ska allt handläggas. Ja det är väl klart till julen 2020.. Jaja.. nu måste ni hålla tummar & tår på bästa positiva resultat !

Idag så har jag fått biverkningar av medicin ökningarna och sänkningarna. SUCK ! Men det var rätt väntat eftersom vi fick ändra på alla mina mediciner på samma gång. Så jag somnade väl runt klockan nio igår kväll och vaknade vid tre tiden på dagen idag, ni förstår biverkningen va? Tråkigt ! Vi hoppas inte den håller i sig bara.
På så vis blev det att avboka Jacob passning för Mamma i helgen, så blir ingen lek med bästisen :-( För mamma kände inte att hon hade tid över för det imorgon om mamma ska hålla koll på mig osv nu kring biverkningar osv.

Så idag har dagen bestått av sömn mesta dels, men ngt sammanlagt 1-2timmars bus under mobilen min.

Jag ska inom snarast få en ny bloggdesign minsann, håll utkik ;-)
Sov gott

Doktor besök idag


<-- På den tiden fick jag minsann ligga på golvet timmarna innan jag skulle göra ett sömn EEG, för på den tiden somnade jag inte exakt var som helst som jag kan göra nu och det va ju bra i det fallet. Där ligger jag i väntan på att åka till sjukhuset för att göra ett sömn EEG. Ingen stor Mathilda va det minsann hihi.

Idag så startade dagen med att ass väckte mig och gjorde mig i ordning och så, för att jag skulle va sittandes & klar i vagnen tjugo över nio för att jag & mamma skulle bege oss till doktorn. Väldigt sällan assistenterna får jobba så korta pass, men ibland blir det så när mamma behöver lite hjälp bara, det är ett ställe vi inte vill ha med assistenterna på ... det är hos min doktor.
Ngn stans måste man ta gränsen kring privatliv. Vi har ju inte direkt ngt privatliv längre och det tär på oss.

Idag så klockan tio var jag & mamma hos min doktor, vi fick ju en väldigt snabb tid innan i veckan. Det blev vi mkt glada för !
Och det bästa av allt var att min doktor hade inte bråttom iväg någonstans idag, annars har hon ju det. Såklart blir man sur och arg på sådant, men man förstår henne.. hon har enormt mkt att göra hela tiden, hon ska väl va glad om hon ens får semester i lugn & ro. Usch ja, men såklart som sagt blir man besviken när hon inte har tid med en, för det är ju såklart viktigt.. men det är ju alla andra människorna med. Hoppas dem snart en dag kan finna ännu en doktor så hon får det lite lugnare.

Hos doktorn idag tog mamma med sig massvis med punkter.

- Läkarintyg för att söka utökning på assistans timmar, då även dr själv tycker vi bör ha det. Och nu efter dagens besök där reagerade hon så gott som på att vi skulle nästintill haft dygnetrunt assistans pga. mina anfall, sömn, gnäll osv..
Så hon skulle sätta sig ner och skriva ner det snarast snabbt till oss, sedan skicka hem det till oss så att vi får godkänna sen sänder vi det vidare till dem jobbigaste i världen när man lever ett liv som jag nämligen försäkringskassan.

- Läkarintyg på vår lapp vi hade med oss "ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade". Vi hade redan fyllt i vårt och satt foto på mig, så vi lämnade den där så hon fyllde i sitt med en gång och skulle sända den till kommunen sen. Hoppas vi blir beviljade detta året då!!! Vi försökt ju för ett år sedan. Det finns inget som säger att jag inte skulle få det beviljat, men kommunen och försäkringskassan är en sort för sig själva.

- Läkarintyg till vår ansökan om bilstöd, skulle arbetster. och dr tsm skriva plus fixa fram psykologutlåtande osv som vi kan skicka in tillsammans med vår ansökan.

Ja rätt mkt bollar i luften har vi nu, som vi hoppas kan lägga sig snart i positivt sätt.

- Medicinering var andra punkten.. Min epilepsi är svårbehand. som ni vet, men man vill ändå försöka få bort den. Idag tog vi steget att sätta igång en rätt så snabb nedtrappning på en medicin och ökning på två, samtidigt. Det kan bli både för & nackdelar, vi hoppas på fördelarna. Så alla mediciner ikväll blev det ändringar på. Vi ska bort med en medicin, och hoppas på positivt för de andra två ökningarna. Om mamma inte känner ngn förbättring kring mina anfall om cirka fyra dagar har mamma fått fria händer att öka en av medicinerna såvida mamma känner sig säker.

- Sömnen var nästa punkt, den är inte bra. Ngn dygnsrytmen finns inte i närheten av mig. De händer nätter då jag sover, men dem är lätträknade. Men både mamma & doktor tror det är anfallen som spökar det för mig tyvär :-( och när jag ibland har mina gråtanfall på kvällarna så ärdet en slags anfall. Min sömnmedicin ska doktor kolla upp om det kommit in flytande ännu, då det va tal om det.. så det hoppas vi. Men iaf så kommer det nog höjas på min sömnmedicin vilket fall som, men hade underlättat med flytande så man vet man får i allt eftersom vi nu blandar puvler och vatten och då får man inte upp allt.

Som vanligt gav doktorn mamma en massa beröm hur bra mamma gör allt, doktorn sa att de va inte ens lönt att kolla igenom mig. För hon är säker på mammas ord, och att mamma håller koll på både de ena och andra.
Och mkt riktigt, mamma är överbeskyddande så det skriker om det, men tro f-n det ! Är inget som helst fel i det.

Berättade om min avföring att oftast blir det bara lite små "bajsstreck" i blöjan, och att mamma tagit initiativet att börja med movicol igen i hop om att det fungerar. Men doktor skrev även ut klyx på 120ml som jag ikväll fick upp i ändan så jag fick sitta på pottan en längre stund för att rensa upp i tarmen, de va skönt må ni tro ;-) Luktade hallon .... hehe..
Massor med ökning och sänkning på alla mediciner ikväll, somnade på stutts och sovit sedan dess... hoppas det håller i sig hela natten med.

Så nu väntar vi på läkarintyg, beviljade saker & ting, färre anfall, bättre sömn, bra resultat kring medicinerna, bättre tarm och en bra helg. För nämligen på lördag kommer min bästis Jacob och ska sova här till söndag helt själv utan sin mamma, så på söndag jobbar en ass så att vi lättare kan leka hela tiden på söndag innan Jacob åker hem =) Jippi !!!!
Hoppas jag har ett gott humör att bjuda på hela helgen !

Nu ska jag sova, men jag begär av er att hålla tummarna för allt som vi har och bollar med i luften nu!
GODNATT


Kusin besök

Har vi haft idag, och trevligt var det !
Inget anfall idag ÄN



Bild nedan är på moster, morfar, mamma, jag & kusin Rasmus.
Från år 2005




Bild nedan är på mig & kusin Rasmus från idag !


Dag 2 :(



Natten till idag kunde jag inte alls sova, mamma gick och la sig till slut klockan ett på natten för hon kunde inte hålla tittorna öppna längre. Och då låg jag fortfarande orolig i min säng.
När assistent började dagen så ville jag inte vakna, jag sov hela morgonrutinen och så.
Strax innan klockan elva maten, fick jag anfall.
SUCK !
Så startade jag min dag idag som jag även ju gjorde igår.

Blev att jag somnade i sådan sömn att jag inte rör en min. Man kan knappt tro jag lever, därför måste man ha koll på mig, för där är ju ggr då jag sovit i 48timmar i streck utan att vara kontaktbar trots blodprover och visevärse togs.
Jag hamnar i en slags "vaken koma" och är ju inget att rekomendera.

Så dagen blev lugn idag, fanns ju inte så mkt att göra.
Assistent tyckte det va tråkigt att jobba igår och idag eftersom jag sover, känns mindre skoj för mamma att höra men såklart är det tråkigt att jag sover, men ännu mindre kul att höra ngn säga till mig "nä nu får du vakna sömntuta" eller när jag gråter mkt efter anfall "nu får du sluta tramsa dig"... VARSÅGODA ta och ha ett epilepsi anfall så märker ni nock ett & annat och stäng igen truten !

Är lite orolig ikväll igen, men hoppas jag sover inatt och inget anfall imorgon.
Är ju planerat att vi ska på Andys lekland imorgon därför ska ju båda ass. jobba för den gamla ska visa den nya.
Hoppas det blir andys lekland, håll tummar & tår.

Torsdag har det blivit ändringar på schemat, ass skulle ha jobbat till tre men eftersom vi fick akut tid till min doktor klockan tio på morgonen på torsdag så blir det att hon jobbar till halv tio istället.
För det är ett ställe och nästa det enda där mamma inte vill ta med sig assistent till.

Nu ska jag sova vidare iallafall
GODNATT

Ändringar ska ske

Dax för mig och mamma byta lösenord på våra bloggar.
Så lämna en signatur efter er i kommentarfältet om ni är intresserade att fortsätta följa min blogg.

Glöm inte lämna din mail adress, namn och eventuell bloggadress.

Många bollar i luften


Dagen idag startade jag med en dusch !
Efter bokläsningen fick jag ett stort anfall :-( Medans mamma var i tvätt stugan och dit ner har hon ingen mobil med sig, så assistent fick reda ut det själv och det gick nog bra.

Men på så vis fick inte besöket träffa mig direkt mer än sovandes.

Då jag haft hab. besök idag på morgonen.
Kollade igenom alla hjälpmedel och så.
Vi ska göra nytt ståskal iallafall och fixa lite småpill visevärse saker på hjälpmedel.

Diskuterade kring taklift med som vi gärna vill ha specifikt åt assistenterna, ska se om det går att lösa genom kooperativet på ngt vis. Annars vet i hundan hur vi ska göra !

Nu är jag på promenad med assistent i regnet, vi ska till vårdcentralen och hämta slangar och kompress till min knapp. Äntligen !

Mamma har lekt telefonist hela förmiddagen ringt hit & dit.

Just nu är där många bollar i luften kring mig från Mamma.
Det är som så att vi ansöka om fler timmar assistans eftersom även doktorn tycker jag bör få det. Så på torsdag har vi fått en tid till min doktor, där vi ska ordna och prata en massa och kolla massa. Jag behöver ett läkarintyg för ansökan om handikapps parkerings tillstånd, ett läkarintyg för söka assistans timmar, ett läkarintyg för att söka bilstöd. Sen måste vi ha psykolog utlåtande eftersom vi gav dem det gamla sist vi sökte assistans timmar.Så massa intyg hit & dit måste ordnas snarast. Så vi fick en bra tid redan på torsdag till doktorn. Då vi även ska prata om min epilepsi, den här nye jag började på förra veckan verka inte heller va till ngn hjälp SUCK !!!!

Vi ska inom snarast försöka hitta ngn form av cykel som mamma/assistent kan cykla på men samtidigt skjutsa mig.
Cykel får man köpa själv ingår inte i hjälpmedel så vi får se, det kommer röra sig upp mot en 30tusen kronor, men de e det värt. Men vi söker fond och hoppas det kan hjälpa oss lite. Då det handlar ändå om en del pengar minsann.

Så e det !

Lördag-Söndag

Lördags, hade lillebror kalas då fick jag såklart göra mig fin.
Mamma lyckades denna dag då att få bilder på oss tillsammans, det är mamma inte bortskämd med.
Men allt mer o mer så söker sig vi varandra närmare...





Så mysigt =)



Från lördagen till söndagen sov ju min bästis här tillsammans med sin mams.
Vi haft massa skoj, på söndagen var vi först utomhus..
Och då fick jag prova på att åka bakom lillebror på hans bil, mamma kvaddade ryggen men hon är som hon är och gör allt för mig även om det gör det svårt för henne själv.
Det var första gången jag åkte sådan bil och jag ÄLSKADE det, så det kommer sker fler ggr.







Efter vi kört bil hamnade vi ute på gården i sandlådan, där jag provade på att äta lite ;-)
Mysigt och gott va ;-)





Till sist hamnade jag och Jacob under min hemma gjorda mobil, där trivdes vi tillsammans och mamma satt och höll fläkten riktad mot oss, vilket vi gillade mkt.
Jacob älskade min mobil, så mamma har bestämt sig för att bygga sådan till honom också.
Perfekt julklapp ju ;-)



Så e det!
Det var en väldans bra helg, trots jag har mina sömnsvårigheter och gnäll på kvällarna :-(

När jag åkte på bilen så försökte jag hålla i Lillebror så jag inte skulle ramla av :-) duktigt !
När han sen hade lämnat av mig vid vagnen så såg jag på lillebrors tröja jag dreglat ner han på ryggen ihihihih.

Skoj åka bil =)


Lillebror fyller år



Idag så har lillebror fyllt år !
2 år blev han.
Så nu har jag minsann varit stora syster i hela två år :-)

Nu fick jag äntligen ge lillebror min present jag köpt, jag varit sugen på det länge hihi.



Lillebror fick en bil av mig med döskallar på :-) Coooolt !!

Sen blev den en tripp till Andys lekland även jag då ju med assistent.
Massa skoj var det.
Dit ska jag nästa vecka med om jag ärpå bra humör och allt.



Jag liggandes i bollhavet :-)
Hoppade även lite studs matta såklart.
Min assistenter får minsann gympa på arbetstid ;-) hihi...

Haft en bra dag !
Varit rätt trött av mig, men hade ju en dålig natt.

Idag så ringde ssk, vi ökat på den nyaste medicinen som jag började på härom dagen, får se om den tänker ge mig ngn hjälp.. än sålänge har den inte gjort det :-(
Jag gråter mkt om kvällaren troligen är det epielpsiaktiviteter som stör mig i min insomning.
Och ibland blir det anfall av det hela.

Vi får se hur de blir !
Synd bara att allt ska behöva ta sån tid, men man kan ju inte trappa upp mediciner hur fort som helst, det är ju rena rama "hästmediciner".

Vi nästan solnedgången så satt sig jag i mammas knä på balkongen och mös ltie i solen, så gosigt !
Sen ville jag gå in när Casper också kom ut där, han förstår inte att jag vill va själv med mamma ibland.

Mamma ringde in en assistent ikväll till morgonbiti, hade egentligen ingen på schema mer än mamma, men mamma kände att hon ville ha assistent så tur att vi har sånna bra assistenter som ställer upp hur som helst :-)
Så imorgon biti kommer assistent som ska va hos mig till kvällen.
Så mamma slipper få dåligt samvete om jag skulel få vara så mkt själv under förmiddagen innan assistenten egentligen skulle ha kommit.

Men nu msåte jag sova vidare, för imorgon är de kalas för lillebror då får man va pigg !
Alla ska säkert ha mig i knäet hela tiden sååå... puuhuu..
Hoppas ja kan få sitta lite i min stol också.. Det är ju bekvämast, mammas knä är ju bäst ;-) tihi..

Godnatt

UPPSKATTADES


Bild för ett år sedan när jag va nyklippt

Vaknade med ett strålande humör idag, dock varade det tyvär inte allt för länge.
Unden knillen då jag satt med nya ass så började jag krampa i ett mellan-anfall, super tråkigt då vi hade planer på Andy's lekland idag ju.. så typiskt !
Sov gjorde jag efter åt ett tag så assistenterna fick göra annat.
Det är jätte bra att mamma hjälper till vid anfallen när jag har det, mamma vill det för att visa fler ggr hur mamma gör med mig. Mamma skulle nog aldrig klara att bara sitta och lyssna och hoppas på dem gjorde rätt med mig hur mkt hon än litar på dem. Det är bra för dem att se många ggr hur mamma gör, blir aldrig för många ggr.

Åkte sedan vagn efter lunch till hundrastgården där mamma & Teddy va.
Skönt komma ut i solen lite.
Efter de blev jag trött, fick hem och äta sen sova lite.

Varit lite på sång humör hela kvällen inte alls velat sova, även lite orolig.
Nu vid halv tolv tiden så har jag blviit ännu mer orolig *suck* undras när mamma ska få ngn sömn ikväll då men hon gör allt för mig, hon bryr sig inte om sin sömn.

Idag fick vi äntligen post av habiliteringen, "bladet" som det så fint kallas.
Olika aktiviteter för mig som handikappad, samt olika utbildningar och visevärse.

Ska anmäla mormor & morfar till en information, tre träffar är det dem ska på. Där dem även lär träffa andra mor&farföräldrar till sånna underbara barn som jag. Den informationen är just bara för dem, den handlar om hur det gårtill på habiliteringen, hur det är för mamma och pappa att ha mig osv osv.
Så den ville mamma att mormor och morfar skulle gå på, så det ska dem göra skönt det va att dem båda ville.
UPPSKATTADES !!!

Sen är där en pappaträff, för pappor som har barn som mig.
Som pappa minsann ska gå på, han är inte så mkt för att gå på visevärse utbildningar osv osv.. men den träffen ville han på iaf. Det är bara en omgång på den.

Sen är där massa utbildningar som mamma och assistent ska gå.
Eftersom den ena assistenten blir mamma ledig sen så kommer nog hon få vänta gå den utbildningen då hon inte har ngn nytta av det under sin mamma ledighet ändå.
Så den nya assistenten blir det nog som får gå med mamma.
Ja massa va där !

Men nu ska jag försöka komma till ro och sova, assistent kommer imorgonbiti. Denna veckan har vi assistans hela veckan förutom söndag. Jag ska ha assistent på lördag på lillebrors kalas, han fyller ju år imorgon.
Annars jobbar ju oftast mamma själv på helgerna.
Men ibland blir det förändringar !
Skönt att vi funnit sånna assistenter som gillar sånna scheman och allt vi har :-)
Tur det finns sånna.
<3

Nej men nu får jag sova, godnatt

Uppdatera

Upptäckte att jag skrev fel på längden på senaste kollen !



Födelsevikt - 2975gram & 48cm lång
Nästan 1 månad gammal - 4010gram
7 månader gammal - 8500gram
8 månader gammal - 8170gram & 67cm lång
En vecka efter förgående vikt - 8660gram & 69cm lång
1 år gammal - 8190gram 74 cm lång
13 Månader gammal - 9500gram & 76cm lång
2 månader senare - 11.1kg & 77.5cm lång
2 månader senare - 10.9kg & 78cm lång
3 månader senare - 12.6kg
2 månader senare - 13kg
En vecka efter förgående vikt - 17kg
2 år - 13.3kg & 86 cm lång
4 månader senare - 13.5kg
3 år & 3månader gammal - 14.6kg
3 månader där på - 17kg
2 månader därpå - 15.9kg & 93cm lång
1 månad efter( januari 09) - 16.15kg & 93 cm lång
26 Februari 9 (nästan 4år gammal) - 18.25kg
22 Juni 09 (4år & 2månader gammal) - 16.25kg
3 Augusti 09 - 16.5kg & 98.5cm lång

Dagens sanning

Utvecklingsstörda behöver inte åka på kompetensutveckling. Dom behöver inte skriva fina värdegrunder och dom behöver inte åka på teambuildning. För dom besitter den största egenskapen en människa kan ha. Dom behandlar alla lika tros hudfärg, trots ursprung och trots rang..

Kärleken övervinner allt



HALLÅ !

Idag så har jag verkligen varit på topp humör, känns skönt.
Efter alla morgonrutiner så blev det att sitta sitt stolen läänge och leka med massa saker.
Efter elva målet så begav vi oss ut stående i ståskalet, jag mamma assistent & Teddy.



Vi hamnade i hundrastgården ett tag, mysigt & skoj.
Teddy fick leka med en annan hund och hundägaren frågade ut mamma miljoner frågor om vad som saknades mig.
Vilket mamma uppskattar istället för att dem bara glor, för då vet man aldrig varför dem glor.
Hon sa även till mamma att mamma såg så glad & kry ut trots allt och att hon var en riktigt kämpe precis som jag.
Även så sa hon att hon blev chockad att se mig i ståskal, hon trodde först jag hade fel på ryggen/benen av ngt slag pga. jag såg verkligen inte så svårt sjuk ut som jag är.



Kändes roligt att höra, hon tyckte jag såg ut som vilket barn som helst men sötare än socker :-)
Sånna människor har man verkligen ingenting emot att träffa på.
Synd det började regna bara för då var vi tvugna och gå därifrån.
Hoppas vi träffar dem fler ggr.
Hundägarens vän hade själv en bror i trettio års åldern som också var gravt utvecklingsstörd och hennes mamma hade tydligen varit fördärvad alltid och inte klarnat upp igen, så dem tyckte min mamma va så bra & stark :-)
Som mamma säger *Kärleken övervinner allt*.



Sen gick jag och assistent hem, även Teddy fick följa med oss hem.
Så mamma kunde gå och handla.
Teddy sover nog resten av dagen ;-) så trött efter han busat.



Jag har med busat massor idag med assistent, skojigt :-) Hon kittlade mig ju hihi.
Efter assistent slutat klockan tre så ligger jag nu & leker under mobilen i rummet.
Mamma hade utvecklingsamtal osv med ass efter passet.



Nu ska jag busa vidare !
Imorgon ska jag kanske till Andys lekland, åååå det va längesen :-)

Hejdå

Super bra !


God kväll !

Igår morse så kollade mamma bara lite snabbt när nya ass drog upp mediciner i sprutorna (kollar det ett tag tills mamma blir säker på assistenten så det inte är fullt med luft i sprutorna och visevärse). Sen tänkte mamma inte mer på det, sen gick hon ut med hunden.

Ja, vad glömde mamma ? Jo att kolla när jag fick medicinen. En sån grej skulle mamma ALDRIG glömma om det inte vore för att hon har tillit för människan. Mamma smsade pappa "det måste betyda att jag känner mig säker på Mathildas nya ass eftersom jag glömde kolla när hon fick medicin va?" pappas svar blev "ja".
För mamma skulle verkligen aldrig glömma en sån grej annars.

Så från med idag så fick min nya ass dra upp mediciner i sprutor och ge mig medicinen utan att mamma såg på alls, för istället tog mamma sin efterlängtande sovmorgonen tillsammans med Teddy. :-)
Känns mkt bra att redan känna sig säker kring medicinerna & assistenten. Hääääääärligt !!!
Det va väl en rolig nyhet ??!

För övrigt idag så har jag inte gjort så mkt på dagen, kört rally bil, läst saga, knill och sett på Toon Disney & Playhouse Disney. Mina favorit kanaler.

Men ikväll vid sex tiden gick jag & mamma på promenad. Vi vart även i affären handlade till mammas choklad kakor som hon gjorde ikväll. Sen hamnade vi en sväng på vår gamla gård, där Patricia bor. Där satt jag och sjöng för glatta livet medans mamma & hon traggade en massa. Sen glömde vi bort klockan *ups* tiden gick så fort. Så vi var inte hemma för än kvart över åtta, och jag har ju läggdax tid klockan åtta... hihi.. Så det va bums i säng när jag kom hem !

Imorgon kommer ord. ass. Om jag är på humör och så, så blir det en dag med sittstol, ståskal ute och leka under mobilen. Sen får vi se vad det blir mer ! Egentligen skulle jag ha duschat imorgon, men det hoppar vi över eftersom jag duschat två dagar i rad nu eftersom jag bakade och kladdade lite ;-) Så blir dusch på torsdag istället.

Men nu så ska jag sova vidare, Godnatt !

Skit bra !!!!



Hej på er !
Jag måste börja med berätta hur lillebror välkomnade min nya ass i fredags, han gick fram och gav henne en puss ;-)
han charma in sig minsann!

Idag har vi varit på habiliteringen, mamma rinde ssk halv nio och fick en tid klockan tio, sådant gillas ;-)
Nya ass fick ju följa med efterson hon jobbade idag, och det gick bra.
Jag vägde mig och mätte mig, och mamma pratade lite om mina anfall sömn osv med ssk.

Såhär gick det med resultat av vägning & mätning:

Födelsevikt - 2975gram & 48cm lång
Nästan 1 månad gammal - 4010gram
7 månader gammal - 8500gram
8 månader gammal - 8170gram & 67cm lång
En vecka efter förgående vikt - 8660gram & 69cm lång
1 år gammal - 8190gram 74 cm lång
13 Månader gammal - 9500gram & 76cm lång
2 månader senare - 11.1kg & 77.5cm lång
2 månader senare - 10.9kg & 78cm lång
3 månader senare - 12.6kg
2 månader senare - 13kg
En vecka efter förgående vikt - 17kg
2 år - 13.3kg & 86 cm lång
4 månader senare - 13.5kg
3 år & 3månader gammal - 14.6kg
3 månader där på - 17kg
2 månader därpå - 15.9kg & 93cm lång
1 månad efter( januari 09) - 16.15kg & 93 cm lång
26 Februari 9 (nästan 4år gammal) - 18.25kg
22 Juni 09 (4år & 2månader gammal) - 16.25kg
3 Augusti 09 - 16.5kg & 98cm lång

SKIT BRA RESULTAT !!!!!!
Blev jätte glada, äntligen få glädjas riktigt ordentligt en sväng :-)

Visst jag ligger ju fortfarande en bit under båda kurvorna men jag ligger på samma kurva nästan med längd och vikt dock då under normal kurvan. Men det hör inte hit just nu !!!! :-)
Och tänka sig att min vikt har varit stabil så länge, otroligt !!

SÅ GRATTIS TILL MIG som helt plötsligt växt fyra cm på fyra månader. Sikket skutt jag tog i längden och det behövdes. Varit oroliga över att jag stannat i längden, visst det hade jag så gott som gjort ett bra tag.. men jag tog bara en paus fattar ni väl ;-) orka växa en massa !!
Undras om mina fötter ngnsin kommer växa mer... dem har ju haft storlek 19-20 sedan jag var typ 1år gammal.

Jag har bakat muffins idag med ass, vi bakade med äppel päron dumle kolor i, , mums !! Lillebror har provsmakat och godkännt dem till sitt kalas. Jag tyckte de va jätte skoj och vispa med ;-) gör jag ju med min trycka hända knapp.

Nu sova, för imorgon är det duschning när ass kommer.
Godnatt

Massage


Idag har vi varit på barnens dag i tivoliparken, men det va inte ens värt inträdes pengarna att gå in där faktiskt.
Pappa hade klätt mig idag, och ja det va väl lite dumt för i detta fina väder vi hade idag så hade han tagit på mig strumpor och gympaskor, lång byxor och hela köret.
Så arg var jag, efter ett tag så slog det mamma att kanske sa jag ifrån för att jag var för varm, och jajamensan det gjorde jag. Har ja inte direkt gjort förut, men från och med nu gör jag det och det är ju toppen.
Så mamma tog av mig skorna och strumporna och vek upp mina byxor så blev jag glad och det har jag sedan varit resten av dagen :-)
Efter barnens dag så blev det slusch ice på stan, mums !!

Badat med pappa och lillebror i badkaret idag, inte så ofta jag gör det men jag får ngn gång ibland. Det är ju stora risker och tappa mig kanske och inte bra för mammas rygg som lyfter i mig. Men jag älskar ju att bada !!!

Efter badet fick jag massage av mamsen :-) och jag luftade rumpan lite, bra att göra när man har så känslig rumpa som jag har. Men jag får ju lufta den under uppsikt ;-) Jag är ju rätt busig !

Klockan 16:00 placerade jag och mamma oss i soffan och vi flyttade oss inte därifrån för än 19:50 hihi.
Lååååång mysning och massa gos och bus !
Lite fotografier med minsann :-)










Ja så kort har min dag varit men gosig !!
:-)



RSS 2.0