EKG

EKG eller elektrokardiogram är en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Resultatet visar om det finns störningar i hjärtats verksamhet. EKG kan tas i vila eller arbete.

EKG-undersökningen ger en kurva som bland annat visar hjärtats rytm, impulsutbredning samt eventuella skador på hjärtmuskeln, till exempel hjärtförstoring eller om du haft hjärtinfarkt.

EKG ingår i undersökningen om du har hjärtproblem eller någon hjärtsjukdom. EKG ingår ofta som en del i hälsokontroller, till exempel för att att få ett friskintyg eller inför en operation.

Ett EKG tas ofta när du är i vila, så kallat vilo-EKG. Men det kan också tas i en aktiv situation, exempelvis när du sitter på en motionscykel eller springer på ett löpband, ett så kallat arbets-EKG. Det senare används om du exempelvis misstänks ha en sjukdom i kranspulsådrorna, rytmrubbning eller medfödd hjärtsjukdom.

Ibland kan en oregelbunden hjärtrytm vara tillfällig. Då kan EKG behöva registreras under en längre tid, vanligen ett till två dygn. Man använder då en bandspelare.


Förberedelse

Före en EKG-undersökning ska du berätta för läkaren om du tar någon medicin, eftersom den kan påverka hjärtats aktivitet. Ibland ska du inte röka, dricka alkohol eller koffeinhaltiga drycker under dygnet före undersökningen. Allt detta går läkaren igenom innan undersökningen.

Om du har för mycket hår på bröstet kan det ibland behöva rakas bort för att elektroderna ska få bra kontakt. Smörj inte in dig med hudkräm innan du ska ta ett EKG, eftersom det kan göra det svårare att fästa elektroderna på kroppen.


Så går det till 

Om du ska ta ett vilo-EKG får du ligga på rygg med elektroder i form av små plattor fästa på bröstkorgen samt på vardera handled och respektive vrist. Före undersökningen tvättas huden där elektroderna fästs med sprit. På varje elektrod finns lite gel som gör att elektriciteten leds bättre.

Det är viktigt att du ligger så stilla och avslappnat som möjligt. Elektroderna kopplas till en EKG-apparat och undersökningsresultatet registreras i en dator och skrivs ut på papper.

När EKG ska registreras under en längre tid får du färre elektroder fästa på kroppen. Hjärtats elektriska aktivitet spelas in på en liten bandspelare som du bär med dig under ett till två dygn. Apparaten är ungefär lika stor som en vanlig freestyle och bärs i en väska runt midjan eller över axeln. Inspelningen sker under de vanliga dagliga aktiviteterna. Under denna tid kan du inte duscha eller bada.


Provsvar och resultat

Det kan ta lite tid innan du får veta resultatet, eftersom innehållet på bandet först ska bearbetas och analyseras av läkaren.


Risker

Ett vilo-EKG är en helt ofarlig undersökning. Vid arbets-EKG kan det någon gång hända att belastningen i sig ger hjärtproblem som är kopplade till grundsjukdomen. Därför övervakas sådan undersökning särskilt av en läkare med nödvändig utrustning.


Kommentarer
Postat av: Rebecka :)

Jag kom ihåg när jag gjorde ett EKG, var väldigt obehagligt att ha massa sladdar fästa i hårbotten...

2009-03-07 @ 21:32:35
URL: http://poemo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0