Personlig Assistent - Ett yrke att vara stolt över!

Förhållningsätt är inte något man bara har, utan det arbetar man med och utvecklar under sitt liv och sina livserfarenheter. Vårt förhållningssätt påverkas av hur vi tänker om de människor vi möter och vi själva tar ställning till hur vi vill tänka om människor som vi möter. Utifrån våra värderingar och tankar så handlar vi och det påverkar vårt bemötande.

En personlig assistent är ett hjälpmedel. Lyhördhet, respekt, ödmjukhet, ansvar, initiativförmåga, sunt förnuft är personliga egenskaper som är viktiga för att klara av arbetet som personlig assistent. En personlig assistent ska vara individens förlängda arm, men också dess kompletterande hjärna och omdöme, där så behövs. Samtidigt som assistenten ska klara den svåra balansen mellan att både vara synlig och osynlig på samma gång. All assistans måste ske i samförstånd med individen och med omdöme samt framförhållning.

Att arbeta som personlig assistent till en funktionshindrad är att vara individens armar och ben. Den personliga assistenten utför det som inte individen klarar av att göra själv. Individen bestämmer i vilken situation och vid vilka tillfällen som han/hon behöver hjälp. Assistenten ska finnas i individens livssituation under de tider på dygnet som individen behöver assistansen.
Tillsammans med individen ska assistenten utföra de sysslor som individen skulle ha gjort om han/hon inte haft sitt funktionshinder.
Det är den funktionshindrade som bestämmer vad, när och hur assistansen ska göras och ges.

För en individ med funktionshinder är valmöjligheterna begränsade, assistansen ska ge individen större valmöjligheter och ett aktivare liv samt även deltagande i kulturella och andra aktiviteter i samhället. Assistansen ska också ge större möjligheter till spontanare liv, utifrån den situation som råder för dagen ska individen själv kunna bestämma vad han/hon vill göra.


En personlig assistent kan hjälpa dig med att kläder, klara din hygien, äta eller kommunicera med andra. Du har rätt att själv avgöra hur du ska få hjälp och av vem. Du kan ha flera assistenter och hjälpen kan ordnas på olika sätt.
Personlig assistans är ett personligt utformat stöd. Målet med insatsen personlig assistans är att brukare med stora funktionsnedsättningar ska ges ökade möjligheter till ett självständigt liv genom ett personligt utformat stöd. Brukaren har själv rätt att bestämma vem som anställs som assistent, vad brukaren vill ha hjälp med samt när och hur assistansen skall ges.

En personlig assistent är en lyhörd lyssnare, en observant iakttagare och flexibel. Som assistent arbetar man utifrån grundsynen att alla har rätt till att leva på lika villkor och att bemötas med respekt. Assistenten bör kunna se varje individs förutsättningar och möjligheter.

Det är stor skillnad på vad och hur mycket personliga assistenter gör för olika brukare. Det är individens behov som ska styra och ingen annan än brukaren vet vad han eller hon behöver hjälp med. Sen måste naturligtvis samspelet mellan brukare och assistent funka bra, så de förstår varandra och har det bra ihop.

En öppen dialog är A och O för oss för ingen av oss känner individens assistansbehov, ingen bättre än den själv!

Så det är till individen vi måste lyssna för att tillsammans kunna skapa den assistans den vill ha.


(Tänkte jag skulle börja ratta lite om assistans så småningom här, nyttigt för alla i vår omgivning och även dem vi inte känner) =) Skulle försöka få ihopa ngn text om hur vi vill ha vår assistans mellan assistent och våra släktingar vänner osv... Men svårt förklara de på ett lätt sätt så de inte ska bli missuppfattande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0